woensdag, 9. maart 2016 - 13:28 Update: 09-03-2016 13:41

Enschede heeft wereldprimeur met nieuwe 'ijskoude' superkabel van TenneT

Enschede heeft wereldprimeur met nieuwe 'ijskoude' superkabel van TenneT
Foto: Archief EHF
Enschede

De vorig jaar door Tennet aangekondigde pilot met de ondergrondse 'superkabel' komt in Enschede. Dit heeft TenneT woensdag bekendgemaakt.

'Op basis van een aantal criteria heeft TenneT het tracé van 3,4 kilometer tussen de hoogspanningsstations Enschede Heekstraat en Enschede Vechtstraat geselecteerd als locatie voor deze wereldprimeur. TenneT gaat nu samen met de gemeente Enschede bekijken of de supergeleidingstechniek op deze plek kan worden toegepast', aldus TenneT.

Supergeleiding

TenneT wil een ondergronds supergeleidend hoogspanningssysteem van twee tot vier kilometer lengte aanleggen voor het Nederlandse elektriciteitsnet. Nergens ter wereld wordt supergeleiding nog over deze afstand toegepast. TenneT wil met initiatieven als deze tegemoet komen aan de wensen van de samenleving.

Mel Kroon CEO TenneT: "Onze maatschappij is in hoge mate afhankelijk van een betrouwbare elektriciteitsvoorziening. Dit vraagt om veel nieuwe infrastructuur die maatschappelijk acceptabel kan worden ingepast in druk bewoonde gebieden. Dat betekent dat wij hoogspanningsverbindingen meer en meer ondergronds willen brengen. Dit vereist nieuwe, innovatieve techniek. Dit eerste demonstratieproject met deze 'coole' superkabel moet straks uitwijzen of dit soort kabels in de toekomst breder toegepast kunnen worden."

HTS-kabel, de 'coole' Superkabel

De Superkabel is een zogenoemde HTS-kabel wat staat voor High Temperature Superconductivity. De supergeleider kan tot duizend maal meer stroom transporteren dan koper en met het koelsysteem meegerekend kan een supergeleidende kabel tot vijf maal meer stroom transporteren dan een kabel van koper, waar de huidige ondergrondse hoogspanningsverbindingen tot op heden meestal van worden gemaakt. 

Gekoeld tot -200 graden Celsius

Een supergeleidende kabel heeft door koeling tot -200 graden Celsius geen weerstand en creëert vrijwel geen verliezen tijdens het transport van stroom. De supergeleidende status wordt bereikt door koeling met vloeibaar stikstof. De huidige 110-150kV kabels hebben vanwege warmteafgifte een ruimtebeslag nodig van 12 meter breed over het hele tracé. 

Doordat HTS-kabels echter geen warmte produceren, kunnen ze veel dichter bij elkaar gelegd worden. Hiervoor is drie meter waarschijnlijk al voldoende. Daarnaast veroorzaakt de HTS-kabel geen magnetisch veld.

Samenwerking

TenneT trekt in dit project samen op met diverse kennisinstituten. Onderzoekers van TU Delft, Universiteit Twente, het Instituut voor Wetenschap en Ontwikkeling (IWO), de HAN en RH Marine (voorheen Imtech Marine) gaan zich onder andere bezig houden met de eisen waaraan het kabelsysteem moet voldoen en de regel- en meettechniek. De planning is dat het project in 2019 wordt opgeleverd.

Categorie:
Provincie: