maandag, 14. maart 2016 - 14:11 Update: 14-03-2016 14:34

Stichting BREIN krijgt toestemming om IP-adres uploaders te registeren

Stichting BREIN krijgt toestemming om IP-adres uploaders te registeren
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Hoofddorp/Den Haag

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de door Stichting BREIN gemelde verwerking van persoonsgegevens (bittorrent onderzoeksbestand) rechtmatig verklaard. Dit heeft de autoriteit maandag laten weten.

De gemelde gegevensverwerking houdt in dat Stichting BREIN van plan is gegevens te verwerken van personen die bestanden uitwisselen via bittorrent netwerken. Het doel van BREIN is onderzoek te doen naar de betrokkenheid van mensen bij ongeautoriseerde uitwisseling van auteursrechtelijk beschermde werken.

Het beleid van BREIN is primair gericht op civielrechtelijke handhaving tegen illegaal aanbod van auteursrechtelijk beschermde werken zoals, muziek, films, series, boeken en games. 

'Naast actie tegen illegale diensten die structureel toegang tot ongeautoriseerde content faciliteren en bevorderen, onderneemt BREIN ook actie tegen uploaders die als bron fungeren voor dergelijke diensten', meldt Brein maandag.

'Dit kunnen frequente uploaders zijn maar ook uploaders die minder vaak voorkomen maar wel steeds met recent product. Het gaat niet alleen om uploaders van films en series op torrent sites en popcorn time maar ook om uploaders van boeken, muziek en games', zegt BREIN directeur Tim Kuik.    

Schikkingsvoorstellen bedragen duizenden euro's

Zulke uploaders krijgen een schikkingsvoorstel voorgelegd waarin naast een onthoudingsverklaring met boeteclausule voor de toekomst, ook een tegemoetkoming in kosten en schade wordt verlangd. De hoogte daarvan hangt af van de omstandigheden van het geval en de persoonlijke situatie van de inbreukmaker. 

Het afgelopen jaar is een tiental van dergelijke uploaders geïdentificeerd. De schikkingsbedragen liepen op tot 12.500 euro. "Het uploaden van een recente film of aflevering van een TV serie kan je in principe al enkele duizenden euro gaan kosten", zegt Kuik. 'Als er niet geschikt wordt, dan stappen we naar de rechter en vorderen we volledige schade en kosten.'

Categorie:
Provincie: