donderdag, 13. oktober 2016 - 8:17 Update: 13-10-2016 17:02

Honderden mensen gedupeerd door internetoplichter

Websitebouwer dupeerde honderden mensen via webshops
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Leeuwarden

De politie heeft 11 juli een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van computervredebreuk, oplichting en identiteitsfraude. Er zijn hoogstwaarschijnlijk honderden slachtoffers.

Het onderzoek begon met een aangifte van een webwinkel in november 2014 op een lokaal politiebureau. Er werden goederen op naam van iemand anders besteld. Het onderzoek rond die aangifte leverde meer vergelijkbare aangiftes op. Deze fase van het onderzoek richtte zich met name op informatie verzamelen. Toen in dat onderzoek eenmaal een verdachte in beeld kwam, kwam informatie naar voren dat de verdachte zich vermoedelijk op grote schaal bezig houdt met computervredebreuk, oplichting en fraude. Feitelijk werd het onderzoek steeds groter en complexer. Dat was aanleiding om in het voorjaar van 2016 het onderzoeksteam uit te breiden met verschillende specialistische rechercheurs, waaronder digitaal experts. Het team ging met de zaak aan de slag gegaan met als belangrijkste doel de verdachte te stoppen.

Werkwijze

De verdachte bood zichzelf aan bij bedrijven als websitebouwer. Hij heeft voor diverse bedrijven een website met een webshopfunctionaliteit gebouwd. De man wordt ervan verdacht dat hij door het inbouwen van een speciaal script gebruikersnamen en wachtwoorden kon afvangen. Die inloggegevens zou hij vervolgens hebben gebruikt om in te breken in mail- en social media accounts (computervredebreuk) van klanten van die webshops. 

Aanhouding en zoekingen

De verdachte is op maandag 11 juli aangehouden in een hotel in Zwolle. Bij zijn aanhouding is zijn laptop in beslag genomen. Vervolgens zijn er zoekingen gehouden in zijn woning in Leeuwarden en in een woning in Sneek waar hij vaak verblijft. Daarbij zijn diverse gegevensdragers en computerapparatuur in beslag genomen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: