donderdag, 1. december 2016 - 18:51 Update: 01-12-2016 22:28

'Avalanche'-botnetwerk ontmanteld na internationale samenwerking

'Avalanche'-botnetwerk ontmanteld na internationale samenwerking
Foto: freeimages.com
Den Haag

Een groot botnetwerk, genaamd 'Avalanche', dat door criminelen wereldwijd werd gebruikt als een platform voor massale wereldwijde malware-aanvallen en money mule wervingscampagnes, is na vier jaar onderzoek ontmanteld. Dit heeft Europol donderdag bekendgemaakt.

De grote operatie kon alleen tot stand komen door samenwerking tussen diverse grote internationale overheden zoals het Openbaar Ministerie Verden en de Lüneburger Politie (Duitsland), in nauwe samenwerking met de Verenigde Staten Attorney's Office voor de Western District van Pennsylvania, het ministerie van Justitie en de FBI , Europol , Eurojust en de wereldwijde partners.

Honderden miljoenen schade

Het Avalanche netwerk heeft alleen al in Duitsland naar schatting 6 miljoen euro aan schade aangericht door geconcentreerde cyberaanvallen op online banking systemen in Duitsland. Maar de grootste financiële verliezen komen van malware-aanvallen uitgevoerd over de Avalanche netwerk en worden geschat op honderden miljoenen euro's over de hele wereld.

Aanhoudingen 

Als gevolg van de enorme operatie werden 5 personen aangehouden, 37 panden werden doorzocht, en 39 servers in beslag genomen. Slachtoffers van malware-infecties werden geïdentificeerd in meer dan 180 landen. Ook werden 221 servers offline te zetten door middel van meldingen van misbruik naar de hosting providers. 

Categorie:
Provincie: