vrijdag, 2. februari 2018 - 12:48 Update: 02-02-2018 12:53

Computertalent inzetten als werkstraf blijkt succesvol

Computertalent inzetten als werkstraf blijkt succesvol
Foto: Archief EHF
Groningen

Het parket Noord-Nederland van het Openbaar Ministerie (OM) en Halt lopen voorop met een nieuwe vorm van Halt-straf, waarbij jongeren niet alleen geconfronteerd worden met de gevolgen van hun daden, maar ook leren om hun computertalenten op een goede manier te gebruiken. Dit meldt het OM vrijdag.

Yoda

'Deze pilot heet Yoda, vernoemd naar het personage uit Star Wars, die wijsheid als belangrijkste kracht heeft', aldus het OM. De pilot is een initiatief van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland, Raad voor de Kinderbescherming en Stichting Halt. Beiden hebben daarin de samenwerking gezocht met drie noordelijke ICT-bedrijven, waaronder Insite Security in Groningen.

School gehackt

Twee jongens van 14 en 15 jaar uit Drenthe moesten als HALT-afdoening het Yoda-project doorlopen. De oudste kreeg de straf, omdat hij een website hackte en op die manier een lijst met e-mailadressen met wachtwoorden in handen kreeg. De jongste werd bestraft, omdat hij het netwerk van zijn school tijdelijk plat legde.

Opdracht in de schoolvakantie

De jongens werden door de politie van school gehaald en moesten hun computers inleveren. Daarna kregen zij als opdracht een beveiligingsplan en een sollicitatiebrief te schrijven. Hun werkstraf moesten zij uitvoeren bij de deelnemende ICT-bedrijven. Dit gebeurde tijdens de vakantie. 

Indruk 

De begeleider van Insite Security heeft aangegeven dat deze vorm van werkstraf zeker indruk op de jongens heeft gemaakt. Zij vonden het een geweldige ervaring maar hebben het wel degelijk als straf ervaren. Alle partijen zijn positief over de nieuwe pilot. Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland wil dit jaar extra inzetten op cybercriminaliteit en het project Yoda zal daarin worden meegenomen.

-------------------------------------------------------------------------------

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl op uw telefoon?  Download de handige app in de App store (ios) of de Play store (android)

Volg Blik op Nieuws op sociale media:  TwitterFacebook of Google+

Categorie:
Provincie: