donderdag, 3. januari 2019 - 8:52 Update: 03-01-2019 9:14

'Bijna helft geteste smartphones met pasfoto gebruiker te ontgrendelen'

'Bijna helft geteste smartphones met pasfoto gebruiker te ontgrendelen'
Foto: Niek Verlaan
Den Haag

Het ontgrendelen van smartphones met gezichtsherkenning blijkt vaak onveilig. 'Van de 110 toestellen die we testten, bleken 42 toestellen met een (pas)foto van de gebruiker te ontgrendelen', zo laat de Consumentenbond donderdag weten.

'Fotohack'

'Onder meer telefoons van Samsung (de Galaxy A7 en A8), Huawei (de P20, P20 Lite en P20 Pro), Nokia (model 3.1 en 7.1) en Sony (Xperia XZ2 en XZ2 Compact) blijken kwetsbaar voor de fotohack', aldus de Consumentenbond.

Advies: pincode of vingerafdruk gebruiken

De Consumentenbond adviseert consumenten die één van deze toestellen hebben om alleen een vergrendelcode of een vingerafdruk te gebruiken.

Niet alle modellen kwetsbaar

Niet álle modellen van de genoemde merken hebben een zwakke gezichtsherkenningsfunctie. De Samsung Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro laten zich niet om de tuin leiden met een foto. Bij het instellen van gezichtsontgrendeling tonen telefoons vaak wel een waarschuwing dat de gebruikte techniek niet zo veilig is als andere maar dat de beveiliging zó zwak is, is niet meteen duidelijk voor de gebruiker.

Volledige lijst met alle geteste smartphones

Bekijk op deze complete lijst of jouw telefoontoestel makkelijk met een foto is te ontgrendelen of niet.

Categorie:
Provincie: