donderdag, 17. december 2015 - 8:45

CBS: Groningse economie licht gegroeid

CBS:  Groningse economie licht gegroeid
Foto: Archief FBF
Groningen

De economie van de provincie Groningen is vorig jaar met 1,7 procent gegroeid, maar als de winning van aardgas wordt meegerekend, kromp de economie met 8,8 procent. Dat is meer dan eerder in een voorlopige raming was berekend. Dat meldt CBS in de publicatie De Regionale Economie, waarin de economieën van alle provincies in 2014 worden behandeld.

Het al dan niet meetellen van de aardgaswinning beïnvloedt het Groningse groeicijfer sterk. De groei van het bruto regionaal product (brp) in Groningen lag in lijn met het landelijk gemiddelde van 1,6 procent. Een jaar eerder was de provinciale economie exclusief aardgaswinning gekrompen, met 1,2 procent.

In Friesland was de groei het laagst van alle provincies, met een plus van 0,3 procent. Ook Friesland merkte het negatieve effect van het terugdraaien van de gaswinning: als dat wordt meegerekend kromp de Friese economie zelfs, met 0,4 procent. Drenthe was de derde en laatste provincie die minder hard groeide door het instellen van het gasplafond, met een groei van 0,7 procent in plaats van 0,9 procent. De groei van de gehele Nederlandse economie lag inclusief gaswinning op 1 procent.

Categorie:
Provincie: