woensdag, 20. juli 2016 - 8:53 Update: 20-07-2016 9:31

Consumenten besteden meer, maar zijn minder positief

consument
Foto: fbf
Den Haag

Consumenten hebben in mei 1,4 procent meer uitgegeven dan in mei 2015, meldt CBS. In april hebben consumenten evenveel besteed als een jaar eerder. Consumenten gaven in mei vooral meer uit aan voedings- en genotmiddelen en duurzame goederen.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in juli gunstiger dan in juni en mei. 

Consument koopt meer voedings- en genotmiddelen en duurzame goederen

Consumenten hebben in mei 2,3 procent meer uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder. Aan duurzame goederen gaven consumenten2,2 procent meer uit dan in mei 2015. Vooral hun uitgaven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten lagen opnieuw hoger dan een jaar eerder.

Vorige week meldde CBS dat de detailhandel in mei iets minder heeft omgezet dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen zou de omzet van de detailhandel echter hoger zijn dan een jaar eerder.

Verder hebben consumenten 1,3 procent meer besteed aan overige goederen, zoals gas. Aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen gaven consumenten 1,0 procent meer uit. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Minder positief

Consumenten zijn in juli wel minder positief dan in juni. Het consumentenvertrouwen daalde 4 punten en komt uit op 1. Vooral het oordeel over het economisch klimaat daalt.

Categorie:
Provincie: