vrijdag, 7. oktober 2016 - 21:43

ACM gaat pakkettenmarkt beter volgen

ACM gaat pakkettenmarkt beter volgen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
undefined

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil de pakkettenmarkt goed blijven volgen en voegt deze markt daarom vanaf 2017 toe aan de jaarlijkse monitor van de concurrentieontwikkelingen in de postmarkt.

Dat is de uitkomst van een marktscan waarin ACM de marktstructuur en de concurrentieverhoudingen tussen de verschillende pakketvervoerders schetst.

Nederlandse consumenten blijven massaal online shoppen. Het pakketvervoer is de afgelopen jaren daarmee ook sterk gegroeid. De pakkettenmarkt verandert in rap tempo; zo zetten vervoerders in op innovatieve vormen van bezorgen en ontwikkelen de prijzen in verschillende marktsegmenten zich continu. 

Voldoende keuze voor verzenders belangrijk

De markt voor binnenlands pakketvervoer is geconcentreerd: PostNL en DHL Parcel hebben het grootste deel van deze markt in handen. Een toenemende concentratie kan een indicatie zijn van een verminderde concurrentie. ACM vindt het belangrijk dat er voldoende dynamiek blijft op deze markt en dat verzenders voldoende keuze hebben. Daarom blijft ACM de verhoudingen tussen marktpartijen de komende jaren volgen. 

ACM monitort de ontwikkeling  op verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor het goed functioneren van de markt voor pakketvervoer. Dit zijn de ontwikkeling van de marktaandelen, de keuzemogelijkheden van verzenders, de prijsontwikkeling in de verschillende marktsegmenten, de beschikbaarheid van servicepunten en de situatie rondom de inzet van zelfstandige pakketbezorgers.

Pakketdiensten als postvervoer of als expresdienst

Ook doet ACM momenteel nader onderzoek doen naar welke pakketdiensten vallen onder de wettelijke definitie van postvervoer en welke vallen onder de definitie van expresdiensten. Dit onderscheid is relevant omdat dit bepaalt welke regels er gelden.

Over de consultatie

Op 20 mei 2016 heeft ACM een conceptrapport voorgelegd aan de markt. Iedereen met kennis van de markt voor pakketdiensten kon reageren op het conceptrapport. ACM heeft hierop reacties ontvangen van pakketvervoerders, een belangenpartij voor webwinkels en een vakbond. ACM heeft de reacties beoordeeld en verwerkt in de eindversie van dit rapport. De reacties hebben niet geleid tot een wijziging van de belangrijkste conclusies.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):