dinsdag, 18. oktober 2016 - 12:52 Update: 18-10-2016 12:54

'Nederland laat miljoenen op plank in Brussel liggen'

Nederland laat miljoenen op plank in Brussel liggen
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Nederland laat kansen liggen om te profiteren van het Junckerfonds. Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, in een reactie op de laatste Europese cijfers. Daaruit blijkt dat Nederland bijna onderaan staat als het gaat om het benutten van het Europese fonds van 315 miljard euro.

Volgens De Boer mist Nederland een investeringsfonds of –bank zoals veel andere Europese landen kennen. Die vormt vaak het eerste aanspreekpunt voor de European Investment Bank, die het Junckerfonds uitvoert.

Zonde

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), ook wel bekend als het Junckerfonds, heeft als doel investeringen te bevorderen. Er niet gebruik van maken is zonde, zegt De Boer. 'Het biedt onze bedrijven en overheden kansen om te investeren in de grote opgaves waar we voor staan in onze economie. Denk aan de overgang naar een meer duurzame energiehuishouding, nieuwe infrastructuur, of meer hergebruik van grondstoffen.' Op dit moment 'staan zelfs de Grieken ver boven ons', zegt De Boer. 'In voetbaltermen: we staan momenteel onderaan het rechterrijtje.'

NL Next Level

Nu Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, het fonds wil verdubbelen tot circa vijfhonderd miljard euro, is het zeker zaak om actie te ondernemen. Door het opzetten van een publiek-privaat investeringsfonds, waar VNO-NCW voor pleit in NL Next Level, kan Nederland veel beter gebruik maken van het Junckerfonds. Ook kan zo'n instelling in Nederland een belangrijke rol spelen om transitieprojecten, die vaak erg complex zijn, echt van de grond te krijgen. Door een beperkte investeringen vanuit een nieuw Kabinet kan zo uiteindelijk meer dan 100 miljard aan privaat geld worden vrijgespeeld.

Categorie:
Provincie: