dinsdag, 20. juni 2017 - 8:31 Update: 20-06-2017 8:35

Italië vijfde exportbestemming

Italië vijfde exportbestemming
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Nederlandse bedrijven exporteerden in 2016 voor 18 miljard euro naar Italië, 2 procent meer dan in 2015. Hiermee is Italië is voor Nederland de vijfde exportbestemming. Dat meldt het CBS op basis van recent gepubliceerde cijfers, naar aanleiding van vragen van de media rond het staatsbezoek aan Italië.

De exportwaarde van voedingsproducten naar Italië nam in 2016 met 12 procent toe tot bijna 2,8 miljard euro. De belangrijkste producten die we naar het Zuid-Europese land exporteren zijn vlees, groenten en fruit en vis. Ook ging voor 95 miljoen euro aan babymelkpoeder naar Italië. Hiermee is Italië na China de tweede exportbestemming van babymelkpoeder uit Nederland.

Circa 115 duizend Nederlandse bedrijven exporteerden vorig jaar goederen naar Italië. Iets meer dan de helft van deze goederen werd in Nederlandse fabrieken vervaardigd, de andere helft is wederuitvoer. Naast voeding gaat het vooral om machines (25 procent) en chemische producten (21 procent). De handel met Italië leverde Nederland vorig jaar een handelsoverschot op van bijna 8,7 miljard euro. Dat is na Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk het hoogste overschot.

Nederland speelt belangrijke rol in Italiaanse import

Vanuit Italiaans perspectief is Nederland het vierde importland. Italië importeert de meeste goederen uit Duitsland. Ook uit Frankrijk en China importeert Italië meer goederen dan uit Nederland.

Vooral industriële export door Italië

De Italiaanse export drijft grotendeels op de industrie. Vijf van de zes exporteuro’s wordt verdiend met industriële producten. Meer dan een kwart van de Italiaanse uitvoer bestaat uit machines.
Voor Italië is Nederland het tiende afzetgebied (2,3 procent van de totale export). In 2016 ging voor 9,3 miljard euro aan goederen van Italië naar Nederland. Dat is bijna 340 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Ruimschoots de helft van deze groei komt door een hogere import van machines.

Categorie:
Tag(s):