vrijdag, 4. december 2015 - 15:34 Update: 05-12-2015 17:18

Samenwerking UMC+ en VGZ moet 100 miljoen euro besparen op beste longmedicijn

VGZ en Maastricht UMC+ maken selectie beste longmedicijnen
Foto: Archief EHF
Maastricht

Door in overleg met elkaar een selectie te maken van de beste medicijnen tegen de longziekten astma en COPD en deze groot in te kopen, denken zorgverzekeraar VGZ en Maastricht UMC+ een besparing van 100 miljoen euro te realiseren. Dit meldt VGZ vrijdag.

Voor het eerst in de Nederlandse zorg koopt een grote coalitie van patiënten, huisartsen, ziekenhuis, apothekers en zorgverzekeraar VGZ samen geschikte medicatie in tegen longziekten astma en COPD. De zorgpartijen doen dat onder de vlag van ‘Blauwe zorg’, de zorgproeftuin van VWS rond Maastricht. 

Voordelen voor de patiënt zijn een minder complex aanbod bij gelijke of zelfs toenemende kwaliteit, betere therapietrouw en meer eenduidigheid in de behandeling. Bovendien dalen naar verwachting de kosten van zorg. De bedoeling is dat het behaalde voordeel direct wordt ingezet om de zorg voor de patiënten in de regio verder te verbeteren. VGZ brengt de ingekochte longmedicijnen niet ten laste van het eigen risico van de klant. VGZ heeft reeds aangegeven dat ze de keuzes in Maastricht landelijk gaan door vertalen. Dit zou volgens de zorgverzekeraar een miljoenenbesparing kunnen opleveren.

Complex aanbod

Op dit moment krijgen longpatiënten per medisch specialist en per ziekenhuis verschillende medicijnen of devices voorgeschreven. Er zijn tientallen vergelijkbare medicijnen met verschillende toedieningsvormen op de markt. 'Elke dag komen er nieuwe medicijnen bij die aan het bestaande aanbod nauwelijks iets toevoegen', zegt longarts prof. Dr. Geertjan Wesseling van het Maastricht UMC+.

'Dit maakt het voor ons complex om de patiënt op de juiste manier voor te lichten over het juiste  gebruik van deze medicatie. Patiënten en zorgaanbieders zien door de bomen het bos niet meer. Mede hierdoor blijft de therapietrouw van patiënten achter. Daarnaast zien we dat de prijzen voor de medicatie de laatste jaren op hetzelfde hoge niveau blijven hangen. Voor de toekomst van de zorg zijn veranderingen daarom echt nodig', aldus Wesseling.  

Categorie:
Provincie: