zaterdag, 5. december 2015 - 10:27

'Tegengaan verspilling medicijnen kost meer dan het oplevert'

Tegengaan verspilling medicijnen kost meer dan het oplevert
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Aanpak van verspilling van dure geneesmiddelen kost meer dan het oplevert. Dat blijkt uit onderzoek binnen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), schrijft het Pharmaceutisch Weekblad. Het LUMC deed onderzoek bij 1390 patiënten die dure medicijnen gebruikten.

Uit het onderzoek blijkt dat op het geneesmiddelbudget van Euro 4,3 miljoen in dat kwartaal nog niet één procent werd verspild: ongeveer Euro 40.000. Bovendien was die verspilling moeilijk te voorkomen, omdat een aantal keren de therapie moest worden gestaakt, mensen overstapten naar een geschikter middel of patiënten overleden. 

De aanpak levert geen winst op, omdat de extra kosten van de logistiek rondom het terughalen van medicatie hoog zijn, concluderen de onderzoekers. Zelfs een kortere aflevertermijn was niet rendabel. Bij dure TNF-alfaremmers - voor chronische darmziekten, huidziekten en reuma - leverde het Euro 4200 op, maar hiertegenover stonden Euro 47.000 aan extra zorgkosten voor de apotheek en arts.

Ook voor orale kankermedicatie zijn de kosten hoger dan de besparingen, blijkt uit het onderzoek van het LUMC. Zo werd onderzocht of het kostenbesparend was om patiënten voor een week medicijnen mee te geven in plaats van drie weken. Dat bespaarde dat kwartaal Euro 13.000, maar de extra zorgkosten waren Euro 31.000. "Ook die maatregel zal niet kosteneffectief zijn", concluderen de onderzoekers.

Ook wijzen de onderzoekers er op dat patiënten de methoden die werden onderzocht om verspilling tegen te gaan als minder prettig zullen ervaren. Ze moeten bij een kortere aflevertermijn bijvoorbeeld veel vaker naar de apotheek.

Categorie:
Tag(s):