maandag, 14. december 2015 - 11:52 Update: 14-12-2015 20:10

Acht patiënten besmet met Klebsiellabacterie in ziekenhuis Den Bosch

Onderzoek naar multiresistente bacterie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Foto: Archief FBF.nl
Den Bosch

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is afgelopen week bij acht patiënten op de verpleegafdelingen Chirurgie (A7 Noord en Zuid) een multiresistente variant van de bacterie Klebsiella pneumoniae aangetroffen. Deze bacterie is niet gevoelig voor de meeste antibiotica.

Het ziekenhuis heeft direct de gebruikelijke maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Om geen enkel risico te lopen op verspreiding van de bacterie in het ziekenhuis, is besloten om deze week alle opgenomen en dialysepatiënten te onderzoeken. Dit meldt het ziekenhuis maandag op de website.

Een aantal patiënten waarbij de bacterie is aangetroffen is weer naar huis. Voor de verpleegafdelingen Chirurgie gold een opnamestop. Eén van de twee afdelingen Chirurgie (A7 Noord) is inmiddels gedesinfecteerd en weer vrijgegeven voor de opname van nieuwe patiënten. De Inspectie voor de Volksgezondheid en de GGD zijn op de hoogte gebracht van de situatie.

De bacterie is op zich ongevaarlijk en mensen buiten het ziekenhuis kunnen drager zijn zonder er last van te hebben. Bij verzwakte mensen kan de bacterie infecties veroorzaken. In Nederland komt de multiresistente Klebsiella pneumoniae weinig voor.