dinsdag, 15. december 2015 - 11:25

Meer Utrechtse brandweerposten rukken uit bij reanimaties

Meer Utrechtse brandweerposten rukken uit bij reanimaties
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

Zaterdag 12 december ontvingen de vrijwilligers van de brandweerpost Montfoort een AED uit handen van loco-burgemeester Jan Vlaar van de gemeente Montfoort. Vanaf 16 december rukt ook post Harmelen uit op reanimaties en op 23 december sluit post Linschoten aan.

In situaties waarin elke seconde telt, kan de brandweer vaak eerder ter plaatse zijn bij een vermoedelijke reanimatie dan een ambulance.

Brandweer vaak sneller dan ambulance

Als een onwelwording wordt gemeld bij de alarmcentrale en men vermoedt dat het om een reanimatie gaat wordt een ambulance gealarmeerd om met de grootst mogelijke spoed ter plaatse te gaan. Vanaf 12 december wordt bij een dergelijke melding in Montfoort ook de brandweerpost Montfoort gealarmeerd. Vanaf 16 december rukt ook post Harmelen uit op reanimaties en op 23 december sluit post Linschoten aan.

Brandweerwagen in de straat

De meest opvallende verandering die in Montfoort, Harmelen en Linschoten zal worden opgemerkt is het feit dat een brandweervoertuig in de straat te zien zal zijn bij een reanimatie. Zij rijden met zwaailicht en sirene aan in dit geval. Natuurlijk zal ook de ambulancedienst met zwaailicht en sirene aankomen.

Succesvolle pilot

Uit een pilot met meerdere brandweerposten in de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is gebleken dat de brandweer vaak eerder ter plaatse kan zijn dan de ambulancedienst. De brandweer kan dan starten met reanimeren, inclusief het gebruik van een AED. Dit is natuurlijk zeer belangrijk in een situatie waar elke seconde telt. Uit de pilot is gebleken dat bij een reanimatie vaker succes wordt geboekt als ook de brandweer wordt gealarmeerd. Dat komt door de tijdwinst, maar ook door de goede samenwerking tussen de diensten.

Regionale plannen

De burgemeesters van de gemeenten in de provincie Utrecht hebben afgesproken dat alle brandweerposten in de provincie op onwelwordingen gaan rijden. De invoering vindt gefaseerd plaats.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: