dinsdag, 29. december 2015 - 18:00 Update: 29-12-2015 18:10

Brandweer Mijdrecht rukt na geslaagde proef ook uit voor reanimaties

Brandweer Mijdrecht rukt na geslaagde proef ook uit voor reanimaties
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Mijdrecht

De brandweerpost Mijdrecht wordt per 1 januari ook ingezet bij reanimaties. Dit heeft de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) dinsdag bekendgemaakt.

'In situaties waarin elke seconde telt, kan de brandweer vaak eerder ter plaatse zijn bij een vermoedelijke reanimatie dan een ambulance', aldus de VRU.

Brandweer vaak sneller dan ambulance

Als een onwelwording wordt gemeld bij de alarmcentrale en men vermoedt dat het om een reanimatie gaat wordt een ambulance gealarmeerd om met de grootst mogelijke spoed ter plaatse te gaan. Vanaf 1 januari wordt bij een dergelijke melding in Mijdrecht ook de brandweerpost Mijdrecht gealarmeerd.

Brandweerwagen in de straat

De meest opvallende verandering die in Mijdrecht zal worden opgemerkt is het feit dat een brandweervoertuig in de straat te zien zal zijn bij een reanimatie. Zij rijden met zwaailicht en sirene aan in dit geval. Natuurlijk zal ook de ambulancedienst met zwaailicht en sirene aankomen.

Succesvolle pilot

Uit een pilot met meerdere brandweerposten (waaronder post Abcoude) in de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is gebleken dat de brandweer vaak eerder ter plaatse kan zijn dan de ambulancedienst. De brandweer kan dan starten met reanimeren, inclusief het gebruik van een AED. 

Dit is natuurlijk zeer belangrijk in een situatie waar elke seconde telt. Uit de pilot is gebleken dat bij een reanimatie vaker succes wordt geboekt als ook de brandweer wordt gealarmeerd. Dat komt door de tijdwinst, maar ook door de goede samenwerking tussen de diensten.

Regionale plannen

Het algemeen bestuur (AB) van de VRU heeft besloten dat alle brandweerposten in de provincie op reanimaties gaan rijden. De invoering vindt gefaseerd plaats.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: