maandag, 4. januari 2016 - 14:53 Update: 05-01-2016 18:32

10 miljoen 'foute' recepten per jaar door apotheker verbeterd

Apothekers grijpen per jaar 10 miljoen keer in bij verkeerde recepten
Foto: Archief EHF
Den Haag

Per jaar moeten apothekers, om medische problemen en zelfs ziekenhuisopnames te voorkomen, 10 miljoen recepten aanpassen.

Agressie aan balie

Dat is de boodschap in de campagne ‘De eerste keer’, die apothekers 1 januari 2016 lanceren om uit te leggen wat apotheekzorg inhoudt en om agressie aan de balie tegen te gaan.

De campagne valt samen met de wijziging op de apotheeknota waartoe de Nederlandse Zorgautoriteit dit najaar besloot nadat bleek dat patiënten niet begrepen waarom ze circa 6 euro moesten betalen voor het ‘begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’. 

Dit gesprek moest sinds 1 januari 2014 apart op de nota vermeld worden wanneer een medicijn voor het eerst werd meegegeven. Daarvoor maakte het gesprek deel uit van de totale apotheekzorg bij een eerste medicijnverstrekking. Vanaf 1 januari 2016 is dat opnieuw het geval.

‘We zijn blij dat de Nederlandse Zorgautoriteit de splitsing in het tarief heeft teruggedraaid’, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van apothekersorganisatie KNMP. 

‘Het tarief voor apotheekzorg viel niet meer uit te leggen. Apothekers verdienen hun brood al lang niet meer met de verkoop van medicijnen, maar met de zorg die zij leveren. Die zorg is essentieel, vooral de eerste keer dat een patiënt het middel mee krijgt. Dan checkt de apotheker of de dosering klopt, of het middel veilig is bij deze specifieke patiënt en of er geen wisselwerkingen optreden met andere medicijnen'. 

Dagelijks 40.000 receptaanpassingen

'Dat leidt tot 40.000 receptaanpassingen per dag. Die eerste keer geeft de apotheker of de apothekersassistent ook mondeling informatie, in het zogenoemde begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel. Dat gesprek is verplicht. Als een patiënt het weigert, zal een apotheker het medicijn in principe niet meegeven’, aldus Nulent.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):