maandag, 4. januari 2016 - 15:02 Update: 04-01-2016 16:26

Ziekenhuis Leeuwarden verplaatst operaties wegens spanningdips

Ziekenhuis Leeuwarden verplaatst operaties wegens spanningdips
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Leeuwarden

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) heeft de voor maandag gepland staande 35 operaties verplaatst naar een ander datum vanwege het gevaar van de spanningdips waar het noorden van Nederland op dit moment meet te kampen heeft vanwege de ijsafzetting op hoogspanningskabels. Dit heeft het MCL maandagmiddag laten weten.

'Omdat het MCL de veiligheid van de patiënt hoog in het vaandel heeft staan, is besloten om in ieder geval op maandag 4 januari 2016 geen planbare operaties uit te voeren', aldus het MCL.

Spanningdips

De spanningsdips kunnen tot gevolg hebben dat medische apparatuur (tijdelijk) uitvalt en opnieuw gestart moet worden. Met name bij hoogcomplexe ingrepen zoals die in het MCL plaatsvinden kan tijdelijke uitval van apparatuur risico's voor de patiënt opleveren. 

Ingrepen met een medisch zeer spoedeisend karakter vinden wel doorgang, ter beoordeling aan de behandelend medisch specialist. In de loop van de dag wordt besloten wanneer het OK-programma weer kan worden gestart. 

Naar verwachting zullen in totaal ca. 35 ingrepen maandag niet doorgaan. Met de betrokken patiënten worden afspraken gemaakt om de ingrepen op zo kort mogelijke termijn uit te voeren. Patiënten van wie de ingreep of behandeling niet doorgaat krijgen persoonlijk bericht van het MCL.

Het MCL overlegt met partijen in de zorg om patiënten die met spoed zorg nodig hebben goed te kunnen helpen: hetzij in het MCL, hetzij in een ander ziekenhuis. In de loop van de dag vindt geregeld overleg plaats om de situatie voor dinsdag te beoordelen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):