donderdag, 7. januari 2016 - 14:03

'Euthanasie ook in vergevorderd stadium van dementie'

'Euthanasie ook in vergevorderd stadium van dementie'
Foto: fbf
Utrecht

Uit een nieuwe handreiking van de ministeries VWS en Veiligheid en Justitie blijft dat dementiepatiënten die euthanasie willen dit ook moeten kunnen krijgen. Ook als de ziekte in vergevorderd stadium is en niet meer kan communiceren met een arts.

Volgens De Volkskrant is de handreiking een verruiming van de normen die artsenorganisatie KNMG hanteert. In deze normen die uit 2012 dateren, staat expliciet dat verbale- of non-verbale communicatie met de patiënt nodig is om over te gaan voor euthanasie.

In de nieuwe handreiking staat dat er wel aan extra voorwaarden moet worden voldaan. Nadat communicatie met de patiënt niet meer mogelijk is, zal een eerder opgestelde schriftelijke wilsverklaring nodig zijn. Daarnaast moet de patiënt er regelmatig met de arts over gesproken hebben.

Naast de wilsverklaring moeten er duidelijke aanwijzingen zijn dat een patiënt ondragelijk lijdt. Dit kan zijn door benauwdheid, pijn, agressie, angst of onrust.

De ministers van VWS en Veiligheid en Justitie hebben in 2013 besloten om een nieuwe handreiking met betrekking op euthanasie te maken. Dit is in overleg met de KNMG gedaan. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):