vrijdag, 8. januari 2016 - 12:11 Update: 09-01-2016 20:12

'Ziekte van Wernicke vaak niet op tijd herkend'

'Alcoholistenziekte van Wernicke vaak niet op tijd herkend'
Foto: Archief EHF
Utrecht

De ziekte van Wernicke, die veel voorkomt bij alcoholisten vanwege het overmatige alcoholgebruik en daarnaast slechte voeding, wordt in veel gevallen niet op tijd herkend waardoor de patiënt de ziekte van Korsakov krijgt. Dit stelt Erik Oudman in zijn proefschrift waar hij vrijdag bij de Universiteit Utrecht (UU) mee promoveert.

Beenbreuk

Oudman schetst het volgende scenario. Een man heeft zichzelf zichtbaar verwaarloosd en is gevallen in zijn woning en heeft een beenbreuk opgelopen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht door de politie, of door buren. Zelf zou hij, teruggetrokken als hij leeft, nooit aankloppen. 

Ziekte van Wernicke

De artsen in het ziekenhuis behandelen zijn breuk. Maar waar zij geregeld volledig aan voorbij gaan, zo concludeert Erik Oudman in zijn proefschrift, is de eigenlijke toedracht van de val: intensief alcoholgebruik en een slecht dieet. 'Als hij niet direct vitamine B1-injecties krijgt, ontwikkelt zo’n man in meer dan de helft van de gevallen Korsakov.' De ziekte van Wernicke, het voorstadium van Korsakov, ontstaat bij een gebrek aan vitamine B1.

Onjuiste behandeling in 80% gevallen 

Bovenstaand scenario, waarbij in de acute fase tot ontwikkeling van het syndroom van Korsakov de vitamine B1-injectie achterwege blijft, is geen zeldzaamheid, integendeel. Oudman, naast onderzoeker ook psycholoog bij Korsakovcentrum Slingedael in Rotterdam: 'Recente schattingen laten zien dat deze behandeling in meer dan 80% van de gevallen niet toegepast wordt. Hierdoor komt Korsakov nog steeds voor in de westerse wereld.' 

Langdurige zorg

Bij tijdige behandeling met vitamine B1-injecties zijn de cognitieve problemen die optreden omkeerbaar. Blijft deze risicogroep hiervan verstoken, dan weet slechts 12% te herstellen. Het overgrote deel, 68%, wordt Korsakovpatiënt. 20% sterft. De Korsakovpatiënten, van wie de hersenen ernstig beschadigd zijn en die onder meer lijden aan geheugenverlies, belanden vaak in de langdurige zorg.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):