donderdag, 21. januari 2016 - 15:32 Update: 21-01-2016 15:45

KNMP: 'Alternatief voor Thyrax Duotab snel beschikbaar'

KNMP: 'Alternatief voor Thyrax Duotab snel beschikbaar'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Er is een alternatief gevonden voor het schildkliermedicijn Thyrax Duotab dat vanaf februari niet meer leverbaar is. 'Diverse fabrikanten komen vanaf volgende week met extra voorraden geneesmiddelen als alternatief voor Thyrax Duotab', heeft de KNMP de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers laten weten.

Merck

Fabrikant Merck is erin geslaagd extra voorraad uit Frankrijk te halen. Belangrijk is dat dit middel, Levothyrox, identiek aan het Nederlandse Euthyrox, ook in de schaarse lage doseringen beschikbaar komt. 

Directeur Léon Tinke van de KNMP: ‘Dit is goed nieuws voor de patiënt. Dat laat onverlet dat patiënten moeten overstappen op een ander middel. Dat blijft, juist bij dit middel, erg vervelend.’

Vorige week ontstond onrust aan de balie van de apotheek nadat leverancier Aspen Pharma Trading Ltd bekendmaakte dat er een tekort zou ontstaan voor Thyrax Duotab. Dat gold per februari al voor de 0,025 mg-dosering, vanaf de zomer ook voor de 0,100 mg en 0,150 mg-tabletten. 

Run op apotheken

Dit leidde tot een run op de apotheek en een daaropvolgende verhoogde vraag bij de groothandel. Hier is besloten gedoseerd te leveren, op basis van eerder gedane bestellingen.

Merck produceert Euthyrox voor diverse markten in Europa, waaronder de Nederlandse. De Nederlandse en de Franse variant zijn volstrekt identiek. Circa 20% van de schildklierpatiënten in Nederland gebruikt dit middel, dat 90 tabletten per doosje bevat. 

In Frankrijk tellen de verpakkingen 30 tabletten. Deze worden vanaf volgende week, in verband met de verhoogde vraag, in Nederland geleverd in Franse verpakking. Bij de apotheek is een Nederlandse bijsluiter beschikbaar.

Zorgverzekeraars

7 Nederlandse verzekeraars – VGZ, Zilveren Kruis, CZ, Menzis en De Friesland, Zorg en Zekerheid, ONVZ – hebben aangegeven Euthyrox in de Franse verpakking te vergoeden. Het middel is tijdelijk toegelaten tot de Nederlandse markt door de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ).

Categorie:
Provincie: