maandag, 25. januari 2016 - 8:26 Update: 25-01-2016 8:28

Babylance voor het specifieke vervoer van couveusebaby’s

Babylance voor het specifieke vervoer van couveusebaby’s
Foto: fbf
Veldhoven

Vanaf begin dit jaar staat op de brandweerkazerne in Veldhoven een babylance gestald. Binnen werktijd is hiervoor ook een chauffeur aanwezig. Deze speciaal ingerichte ambulance is bedoeld voor het specifieke vervoer van couveusebaby’s.

Veldhoven is uitgekozen voor de stalling van dit bijzondere voertuig omdat Maxima Medisch Centrum (MMC) beschikt over een intensive-careafdeling ingericht op de verpleging van couveusekinderen. Er vinden regelmatig transporten plaats vanuit een regulier ziekenhuis waar deze baby’s zijn geboren naar MMC en vanuit MMC naar specialistische centra waar operaties worden uitgevoerd, zoals Nijmegen of Maastricht. Het vervoer van deze baby’s gebeurt met een speciale brancard waarop een couveuse met allerlei medische apparatuur is bevestigd.

Locatie

Voorheen kostte het vervoeren van couveusebaby’s veel tijd door de inzet van reguliere ambulances. Met deze nieuwe werkwijze is er een ambulance vrij die alle dagen standby staat en alleen ingezet wordt voor couveusevervoer. De inzet van de babylance heeft natuurlijk het meeste effect als deze in de buurt staat van MMC. Op het terrein van MMC is op dit moment nog geen locatie die voldoet aan de eisen die een stallingsplaats heeft. De brandweerkazerne aan De Run voldoet hier wel aan en is gunstig gelegen ten opzichte van MMC.

Extra voertuig

Deze babylance wordt niet ingezet voor reguliere zorg, daar is deze niet geschikt voor. Met andere woorden als vlak bij de kazerne een ongeval gebeurt komt een reguliere ambulance vanuit een andere locatie hiernaartoe. De babylance is een extra voertuig in de regio en vervangt geen reguliere ambulance uit het bestaande wagenpark.

Het betreft hier een proef van een jaar. Daarna wordt bekeken of de babylance een vaste standplaats in Veldhoven krijgt.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: