donderdag, 28. januari 2016 - 10:01 Update: 29-01-2016 15:40

Nederlandse diagnosetechniek kanker verder ontwikkeld in Amerika

VUmc professor met nieuwe diagnosetechniek kanker naar Amerika
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Professor Tom Würdinger van VUmc is in dienst getreden bij de Amerikaanse biotech firma Illumina, gespecialiseerd in de analyse van het genoom. 'Hij blijft daarnaast als hoogleraar aan VUmc verbonden', meldt het VUmc donderdag.

Kanker in bloed

Tom Würdinger en zijn onderzoekteam bij VUmc ontwikkelden een diagnostische technologie, waarmee vroegtijdig kanker kan worden opgespoord. Ze ontdekten dat bloedplaatjes van patiënten met kanker unieke genetische RNA-patronen bevatten, die het mogelijk maken patiënten met en zonder kanker van elkaar te onderscheiden. Würdinger gaat deze technologie nu in de Verenigde Staten verder ontwikkelen. 

Commentaar prof. dr Henk Verheul, directeur VUmc Cancer Center Amsterdam:
In een reactie zegt prof. dr Henk Verheul, oncoloog en directeur van VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA):    ‘De betrokkenheid van Illumina bij deze VUmc technologie is goed nieuws voor de strijd tegen kanker. 

De belangstelling voor deze technologie is een erkenning voor de jonge onderzoekers, die in ons Cancer Center Amsterdam jarenlang hard aan deze diagnostische technologie hebben gewerkt. Het grote potentieel van deze technologie is een compliment voor alle donateurs van ons wetenschappelijk onderzoek, die deze uitvinding mede mogelijk hebben gemaakt.’

Commentaar van de CTO van Illumina Mostafa Ronaghi: 
'We zijn blij met de komst van de inspirerende leider en wetenschapper Tom Würdinger. Het Liquid Biopsy Center is uniek en we willen graag blijven samenwerken met VUmc.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):