vrijdag, 29. januari 2016 - 18:17 Update: 29-01-2016 19:54

'Schippers wil de machtspositie farmaceutische industrie ter discussie stellen'

Kabinet stemt in met radicale koerswijziging geneesmiddelenbeleid
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Op voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)heeft het kabinet vrijdag in de ministerraad ingestemd met een radicale koerswijziging in het geneesmiddelenbeleid. Dit meldt het ministerie van VWS vrijdag.

Sneller toegang tot geneesmiddelen

Patiënten moeten sneller toegang hebben tot nieuwe, baanbrekende geneesmiddelen, maar wel tegen aanvaardbare prijzen. ‘Dat kan alleen als we de discussie openen over zaken die tot nog toe onbespreekbaar waren, zoals de machtspositie van de farmaceutische industrie’, aldus Schippers.

Patiënten hebben veel te danken aan de farmaceutische industrie. ‘Honderdduizenden Nederlanders kunnen dankzij geneesmiddelen werken en meedoen in de samenleving. Denk aan een miljoen mensen met diabetes of aan de vooruitgang die de laatste jaren is geboekt voor patiënten met kanker.’

Nieuw geneesmiddelenbeleid noodzakelijk

De innovatieve geneesmiddelen die op dit moment op de markt komen, zijn van een geheel andere orde dan veel nieuwe geneesmiddelen die de afgelopen decennia op de markt kwamen. Het gaat nu steeds vaker om complexe medicijnen voor kanker en om nieuwe geneesmiddelen voor kleine groepen ernstig zieke patiënten, die mogelijk de kwaliteit van leven spectaculair kunnen verbeteren en zelfs mensen kunnen genezen. 

Deze geneesmiddelen zijn ongekend duur, soms wel tot 500.000 euro per patiënt per jaar. De komst van deze medicijnen dreigt daarmee te leiden tot onbetaalbare zorg en zal ten koste gaan van de zorg voor andere patiënten.

Bovendien eisen de huidige toelatingsregels dat de werkzaamheid en de meerwaarde van een nieuw middel bij grote groepen patiënten is onderzocht. Dat is bij geneesmiddelen die voor heel kleine groepen patiënten worden ontwikkeld, een probleem. 

Om patiënten toch sneller toegang te kunnen geven tot deze geneesmiddelen, wil het kabinet in Europees verband de toelatingsregels voor veelbelovende producten flexibeler maken, zonder dat de veiligheid in het geding komt.

Categorie:
Provincie: