vrijdag, 5. februari 2016 - 9:46 Update: 05-02-2016 16:07

Ziekenhuizen druk met toeloop vanwege griepvirus

Ziekhuizen draaien overuren door griepvirus
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Ziekenhuizen hebben hun handen en bedden vol door de griepgolf. Het virus is voor sommige patiënten zo heftig dat ze op de intensive care-afdelingen terecht komen.

De mensen die in een ziekenhuis belanden, zijn opvallend genoeg ook vitale mensen die normaal nooit ziek zijn, zo zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen tegenover de NOS.

Sommige patiënten reageren zo heftig op de griep, dat ze aan een hart-longmachine moeten worden aangesloten. Die behandeling duurt relatief lang, waardoor de ic's snel vollopen. In het Erasmus MC in Rotterdam zijn deze week dan ook enkele operaties uitgesteld, omdat de capaciteit op de ic beperkt was. In het AMC in Amsterdam heeft het ziekenhuis het juist extra druk omdat veel verzorgend personeel door het virus is geveld.

Het virus

Deze variant van A(H1N1) is in 2009 voor het eerst in ons land opgedoken en is een andere type dan de griepvirussen, die vorig jaar een langdurige epidemie veroorzaakten. Het is een variant die vooral jonge kinderen, maar ook normaliter gezonde volwassenen, vaak ouders van jonge kinderen, ziek maakt. Het virus wijkt tot nu toe niet af van de het A(H1N1)pdm09 virus dat in het griepvaccin verwerkt is. Mensen die een griepprik hebben gekregen in 2015 lijken dus goed beschermd tegen deze variant. Verder zijn in de monsters verkoudheidsvirussen en respiratoir syncytieel virus (RSV) gevonden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: