woensdag, 10. februari 2016 - 8:05 Update: 11-02-2016 9:35

Jongeren slikken meer antidepressiva

Steeds meer jongeren slikken antidepressiva
Foto: Archief FBF.nl
Hilversum

Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen is het aantal jongeren onder de 21 dat antidepressiva slikt in de afgelopen jaren met 40 procent gestegen. De Stichting Farmaceutische Kengetallen is een stichting die alle gegevens over medicijnen bijhoudt.

Het onderzoeksprogramma Zembla besteedt woensdagavond aandacht aan antidepressivapillen en het toegenomen  gebruik onder jongeren. De pillen staan al jaren ter discussie en worden volgens Zembla  in verband gebracht met zelfmoord onder jongeren. Het belangrijkste antidepressivum is de selectieve serotenineheropnameremmer (SSRI). Volgens de Stichting kregen vorig jaar 17.000 mensen onder de 21 dat middel. Dat is 40 procent meer dan in 2007.

De antidepressivapillen kennen veel bijwerkingen en helpen bovendien alleen bij ernstig depressieve mensen. Bij lichte en matige depressies werken placebo’s, gesprekstherapie of hardlopen net zo goed, zo meldt Zembla. Maar slechts een minderheid van de gebruikers heeft een ernstige depressie, zo weten deskundigen. Toch worden antidepressiva steeds vaker voorgeschreven.

Deskundigen die in Zembla de noodklok luiden, zeggen dat de stijging komt door de hervormingen van de jeugdzorg. Psychologen laten in de uitzending van Zembla weten dat hulpverleners het druk hebben en dan zijn medicijnen een snelle en gemakkelijke oplossing.

De uitzending van Zembla over antidepressiva is te zien op 10 februari om 21.15 uur bij de VARA op NPO 2.

Categorie:
Provincie: