donderdag, 11. februari 2016 - 9:33 Update: 11-02-2016 10:11

Griepvaccin komt niet overeen met rondwarend B-virus

Griepvaccin komt niet overeen met rondwarend virus
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Het griepvaccin dat ouderen en chronische zieken moet behoeden voor de griep, sluit in tweede jaar oprij niet volledig aan bij de virussen die rondwaren.

De mensen die een griepprik hebben gekregen, lopen toch de kans om ziek te worden. In het vaccin van nu zijn mensen wel beschermd tegen het type A-virus, maar het soort B-virus dat in het vaccin zit correspondeert niet met de B-griep die rondwaart. De huidige griepepidemie in Nederland duurt nu zo'n vier weken. Het virus dat nu rondwaart heeft meestal een epidemie van ongeveer acht weken tot gevolg. 

Wat is griep?

Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen. Er zijn twee typen influenzavirussen die de meeste griep bij mensen veroorzaken: influenzavirus type A en B. De type-A-virussen zijn weer verder onder te verdelen in subtypen, zoals A(H1N1) en A(H3N2). De influenza-B-virussen worden onderverdeeld in lijnen, namelijk de Yamagata-lijn en de Victoria-lijn.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):