donderdag, 11. februari 2016 - 11:43 Update: 11-02-2016 23:24

'Het uitsluiten van brood, een belangrijke bron van jodium, is niet zonder risico's'

'Breng de boterham terug op tafel'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

De boterham zou weer vaker moeten worden omarmd in het dagelijkse voedselpatroon. Veel mensen hebben de laatste jaren brood grotendeels uit hun dieet gebannen, omdat het vanwege het gehalte aan koolhydraten te boek is komen te staan als dikmaker.

Het uitsluiten van brood, een belangrijke bron van jodium, is echter niet zonder risico’s, zegt prof. dr. Robin Peeters. Hij werd onlangs benoemd aan het Erasmus MC als hoogleraar  Interne Geneeskunde, met als aandachtsgebied schildklierziekten. Op vrijdag 12 februari houdt Peeters een oratie waarin hij onder meer wijst op de gevaren van onvoldoende jodiuminname. 

Met name zwangere vrouwen

Met name voor zwangere vrouwen kan het niet eten van brood risico’s geven. ,,De afgelopen jaren hebben we in Nederland een adequate jodium inname gehad dankzij jodium in bakkerszout. Nu we een steeds duidelijker trend zien ontstaan om minder brood te eten, en mensen als onderdeel van een dieet er zelfs voor kiezen om geen brood meer te eten, ligt een jodiumtekort voor bepaalde bevolkingsgroepen ook in Nederland weer op de loer,’’ waarschuwt Peeters.

Jodium

,,Vooral voor zwangere vrouwen is dit zorgwekkend, omdat een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap problemen geeft bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind."

Zwangeren en hun verloskundigen doen er verstandig aan om aandacht te besteden aan dit risico. Met de hielprik net na de geboorte wordt onder meer getest op CHT (congenitaal hypothereoïdie), een te laag gehalte van het schildklierhormoon.  Eén op de 5000 kinderen wordt geboren met CHT. Daar is met medicatie een goede behandeling voor.

In de eerste helft van de zwangerschap zijn kinderen echter vrijwel volledig afhankelijk van schildklierhormoon van de moeder. Kinderen van moeders met een tekort aan schildklierhormoon tijdens de zwangerschap, blijven qua IQ gemiddeld zeven punten achterlopen op kinderen van moeders met een normale schildklierfunctie. Die achterstand ontstaat al in de baarmoeder en is niet meer in te halen.

Peeters raadt zwangere vrouwen aan bij het ontbijt gewoon weer twee sneetjes brood  eten. ,,Bij een uitgebalanceerd voedingspatroon kan dat echt geen kwaad voor het gewicht. Wanneer je door bijvoorbeeld een glutenallergie geen brood kunt eten, is het verstandig om reeds bij een zwangerschapswens naast foliumzuur ook extra jodium te slikken. Zodat je zeker weet dat er aan het begin van de zwangerschap geen sprake is van een jodiumtekort.”

Categorie:
Provincie: