zaterdag, 20. februari 2016 - 22:27 Update: 20-02-2016 23:10

Britse studie wijst uit: biovoeding stuk voedzamer

Britse studie wijst uit: biovoeding stuk voedzamer
Foto: Archief EHF
Londen

Wie biologisch geproduceerde melkproducten en vlees gaat eten, krijgt een hogere concentratie omega3-vetzuren, mineralen en antioxidanten binnen. Dit blijkt uit een studie die is verschenen in het Britisch Journal of Nutrition.

Wetenschappers van de Universiteit van NewCastle bestudeerden 196 wetenschappelijke studies over melk en 67 studies over vlees. Uit het onderzoek blijkt dat er een duidelijk verschil is tussen biomelk en biovlees en producten uit de conventionele landbouw. Vooral wat omega3 betreft. Dit heeft ipsnews.be naar buiten gebracht. 

Hoogleraar Voeding aan de Universiteit van Newcastle en medeauteur Chris Seal in de krant: 'Omega3-vetzuren zijn gelinkt met een lagere kans op hart- en vaatziekten, betere neurologische ontwikkeling en een krachtiger immuunsysteem. Het West-Europese dieet bevat te weinig van die vetzuren en het Europese Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) raadt een verdubbeling van de inname aan, maar dat is niet eenvoudig via onze voeding. Uit deze studie blijkt dat een overschakeling naar bioproducten de inname kan verhogen.' Baby's en jonge kinderen die biovoeding krijgen, hebben bovendien een lagere kans op eczeem.

Hoogleraar Leifert die de studie leidde zegt dat dieren die vaker buiten zijn en meer gras eten, meer gezonde vetzuren zoals omega 3 en minder ongezonde vetten produceren. Vorig jaar liet het onderzoeksteam al zien dat biologische groenten 60 procent meer antioxidanten bevatten en minder giftig cadmium. De wetenschappers zeggen dat er meer onderzoek nodig is om de exacte verschillen verder te onderzoeken. In ieder geval zijn er nu verschillende studies die biovoeding in verband brengen met positieve gezondheidsaspecten.

 

Categorie: