woensdag, 2. maart 2016 - 21:28 Update: 05-03-2016 14:42

'Lekkage van ethyleenoxide bij Shell Moerdijk levert geen directe risico's op'

GGD: Geen risico's volksgezondheid lekkage ethyleenoxide Shell Moerdijk
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Moerdijk

De lekkage van ethyleenoxide bij Shell Moerdijk in de periode van 21 november 2015 tot 27 januari 2016 heeft geen gevaar opgeleverd voor de volksgezondheid. 'Zowel voor de korte als de langere termijn zijn volgens de GGD geen nadelige gevolgen te verwachten', meldt de provincie Noord-Brabant woensdag.

Shell Moerdijk

De GGD heeft in samenwerking met het RIVM onderzoek uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Moerdijk. Tussen 21 november en 27 januari kwam bij Shell Moerdijk 27,7 ton ethyleenoxide in de lucht terecht, doordat per ongeluk een afsluiter open was blijven staan. Ethyleenoxide is een giftige stof. Daarom was het van belang de gezondheidsrisico’s te onderzoeken voor de werknemers van de omliggende bedrijven van Shell en voor de bewoners op afstand.

Geen risico's

Bij het onderzoek zijn de aard van de stof, de ontsnapte hoeveelheid, de duur van de emissie en de (wijze van) verspreiding met elkaar in verband gebracht. Op basis hiervan concludeert de GGD dat er ‘geen direct acute risico’s zijn geweest voor de omwonende bevolking en werknemers van omliggende bedrijven. Ook op de langere termijn, waarbij vooral gekeken is naar het extra risico op het ontstaan van kanker als gevolg van de in de tijd vrijgekomen ethyleenoxide, zijn er voor de bevolking en werknemers van omliggende bedrijven geen extra risico's te verwachten’. 

Informatieavond

De GGD stelt vast dat ‘het incident wel voor veel verontwaardiging en onrust bij omwonenden’ heeft gezorgd. Mede om die reden houdt Shell donderdagavond 3 maart een informatiebijeenkomst. De GGD zal dan ook de resultaten van het gezondheidsonderzoek toelichten.

Categorie:
Provincie: