dinsdag, 8. maart 2016 - 12:11 Update: 08-03-2016 15:37

'Het eten van broccoli ook goed tegen leverkanker'

'Broccoli ook goed tegen leverkanker'
Foto: Archief FBF.nl
Brussel

Uit eerdere studies bleek al dat broccoli goed is voor de gezondheid. Wetenschappers ontdekten dat broccoli beschermt tegen verschillende kankersoorten waaronder borstkanker, prostaatkanker en darmkanker.

Maar nu voegen wetenschappers daar ook leverkanker aan toe. Leverkanker houdt verband met obesitas en broccoli vermindert de opname van vet in de lever. Dit schrijft de Belgische site Inter Press Service (IPS) Vlaanderen, ipsnews.be.

Elizabeth Jeffery verbonden aan de Universiteit van Illinois heeft voor het eerst de beschermende effecten van broccoli voor de lever onderzocht. Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Nutrition. Jeffrey nam het typische westerse eetpatroon, een menu met verzadigde vetten en toegevoegde suikers onder de loep. Dit eetpatroon wordt, net als het hebben van veel vet,  onder meer gelinkt aan niet-alcoholische leververvetting, een aandoening die kan leiden tot leverkanker.

Jeffrey tegen ipsnews: 'We vonden dat leverkanker beter onderzocht moest worden, vooral met de huidige obesitasepidemie in de Verenigde Staten. Het is geweten dat overgewicht het risico op leverkanker verhoogt, in het bijzonder voor mannen. Als er bij hen sprake is van overgewicht lopen ze vijf keer meer kans om leverkanker te ontwikkelen.'

De wetenschappers deden een onderzoek met groepen muizen, die verschillende diëten kregen, waaronder het typische westerse dieet. Bij de muizen die een westers dieet aten, zagen de wetenschappers een toename van het aantal en de grootte van de kankercellen in hun lever. Als broccoli werd toegevoegd aan het dieet nam het aantal kankercellen af. De grootte van nog aanwezige cellen nam niet af. Conclusie is dat  broccoli de opnamen van vet in de lever vermindert. De dieren die broccoli aten waren gezonder en ook was hun lever beter in balans Jeffrey licht toe: 'Het is niet voor iedereen even makkelijk om minder vet te eten, zeker niet gezien het grote aanbod aan fastfoodrestaurants, Het is een goed idee om deze groente veelvuldig aan je dieet toe te voegen.'

Categorie: