woensdag, 9. maart 2016 - 16:34 Update: 11-03-2016 16:54

Uit kofferbak gestolen schijf patiëntgegevens AvL nog spoorloos

Onbeveiligde harde schijf onderzoeker Antoni van Leeuwenhoek gestolen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De gestolen schijf met gegevens van honderden kankerpatiënten van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is nog niet terecht.

In december is een onbeveiligde externe harde schijf ontvreemd waarop gegevens van patiënten van het Antoni van Leeuwenhoek stonden. De schijf is - met andere persoonlijke eigendommen - uit de kofferbak van de auto van een onderzoeker gestolen. Wij hebben geen enkele aanleiding om te denken dat de diefstal gericht was op de onderzoeksgegevens. Tot op heden is de gestolen schijf niet teruggevonden. De kans dat dit alsnog gebeurt lijkt uitermate klein, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

''Ons instituut kent een informatiebeveiligingsbeleid, hierin staat dat medewerkers geen patiëntengegevens op onbeveiligde informatiedragers mogen meenemen. Dat dit toch is gebeurd, betreuren we ten zeerste. Het gaat om gegevens van 781 patiënten die deelnemen of -namen aan wetenschappelijk onderzoek. Van hen zijn 199 patiënten in leven. Zij zijn allemaal persoonlijk geïnformeerd.''