donderdag, 10. maart 2016 - 9:59 Update: 10-03-2016 10:50

Nierpatienten in Catharina Ziekenhuis beter af door nieuwe protocollen

Nierpatienten in Catharina Ziekenhuis beter af
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Eindhoven

Intensieve medicatiebegeleiding heeft de afgelopen jaren de zorg voor nier- en dialysepatiënten in het Catharina Ziekenhuis sterk verbeterd. Door regelmatige medicatiecontrole, nieuwe protocollen en meer regie door de patiënt zelf is het ziekenhuis erin geslaagd om het aantal medicatiefouten op de dialyse-afdeling terug te dringen met 75 procent.

De nieuwe werkwijze is uniek voor Nederland en ontwikkeld door ziekenhuisapotheker Marieke Kerskes samen met de afdeling Nierziekten van het Catharina Ziekenhuis, de Nierstichting, de Nierpatiëntenvereniging Nederland en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). De werkwijze wordt de komende twee jaar onder regie van de Nierstichting en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) uitgerold bij andere niercentra in Nederland.

Nierpatiënten slikken gemiddeld tien verschillende geneesmiddelen per dag. Toediening van medicatie en therapietrouw is daardoor moeilijk bij deze patiëntengroep. “Tel daarbij op dat veel nierpatiënten ook diabetes of hart- en vaatziekten hebben, waardoor het aantal bijwerkingen hoger is dan normaal,” aldus Kerskes. Ook was er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de invloed van geneesmiddelen op iemand met een verminderde nierfunctie. Kerskes: “Je kunt je voorstellen dat bij patiënten waar de nier nog maar voor dertig procent werkt, geneesmiddelen een andere uitwerking hebben.” Apothekersorganisatie KNMP heeft al doseringsadviezen voor deze groep patiënten opgesteld en breidt dat nu uit naar dialyse-patiënten.

Categorie:
Provincie: