zaterdag, 12. maart 2016 - 20:25 Update: 13-03-2016 11:57

BPA in plastics veel gevaarlijker dan tot nu toe gedacht

Plastics moeten veiliger zo waarschuwt het RIVM
Foto: fbf
Bilthoven

De chemische stof BPA, die we in ons dagelijks leven zowat overal tegenkomen, blijkt veel gevaarlijker dan tot nu toe altijd werd gedacht. Dat meldt het RIVM.

In 2014 en 2015 zijn de Europese normen voor een veilige blootstelling aan Bisfenol A (BPA) van werknemers en consumenten aangescherpt. Het RIVM concludeert dat nieuwe inzichten voldoende aanleiding vormen om verdere aanscherping van de Europese normen te overwegen en stelt voor op korte termijn aanvullende maatregelen te treffen om blootstelling aan BPA verder te verminderen.

BPA komt in veel producten voor. BPA wordt gebruikt in plastics die worden toegepast in bijvoorbeeld bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, (voedsel)verpakkingsmateriaal, implantaten, infuusapparatuur en speelgoed. Daarnaast wordt BPA onder meer gebruikt als basis voor epoxy-verven en -lijmen, in bepaalde tandheelkundige materialen, in inkt en in kassabonnen. BPA is bij zeer hoge blootstelling schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan effect op het hormoonsysteem hebben. 

Ongeboren vrucht of jong kind

Nieuwe dierstudies geven aan dat BPA mogelijk het immuunsysteem van de ongeboren vrucht of jonge kinderen kan schaden bij een lager blootstellingsniveau dan het niveau waarop de huidige normen zijn gebaseerd. Als gevolg van blootstelling tijdens de zwangerschap en op jonge leeftijd hebben kinderen mogelijk meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger voor infectieziekten worden.

Op basis van deze studies wordt aanbevolen om de huidige Europese normen voor veilige blootstelling aan BPA opnieuw te bezien. Verder wordt geadviseerd om op korte termijn na te gaan hoe de blootstelling aan BPA kan worden verminderd. De bescherming van zwangeren en jonge kinderen verdient hierbij bijzondere aandacht. 

De blootstelling kan bijvoorbeeld worden verminderd door veilige alternatieven te ontwikkelen, of ervoor te zorgen dat er minder BPA vrijkomt uit producten waar deze stof in wordt gebruikt. Daarnaast kunnen werknemers tegen blootstelling aan BPA worden beschermd.

Categorie:
Provincie: