dinsdag, 15. maart 2016 - 9:10 Update: 15-03-2016 13:04

Schadefonds keert € 16,5 miljoen uit aan slachtoffers van geweldsmisdrijven

Schadefonds Geweldsmisdrijven keert € 16,5 miljoen uit
Foto: JPF - Archief
Den Haag

In 2015 hebben bijna 700 slachtoffers meer de weg naar het Schadefonds Geweldsmisdrijven gevonden dan in het jaar ervoor. Bijna 7.500 slachtoffers en nabestaanden hebben een aanvraag voor een financiële tegemoetkoming ingediend.

In totaal keerde het Schadefonds 16,5 miljoen euro uit, het hoogste bedrag in het 40 jarig bestaan van de organisatie. Dit blijkt uit het jaarverslag 2015 van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Het gaat om slachtoffers van bijvoorbeeld een overval of diefstal met geweld, straatroof, bedreiging met een wapen, mishandeling, zedenmisdrijven, maar ook huiselijk geweld, die hierdoor ernstig lichamelijk en/of psychisch letsel hebben opgelopen. Nabestaanden van slachtoffers van een geweldsmisdrijf zijn ook slachtoffer. Met de financiële tegemoetkoming erkent het Schadefonds – namens de samenleving - het onrecht dat slachtoffers is aangedaan. Gemiddeld ontving een slachtoffer 3.272 euro.

De toename van het aantal aanvragen is het direct resultaat van de inspanningen van het Schadefonds in 2015 om de bekendheid van de organisatie te vergroten, zegt Monique de Groot, directeur van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Daarnaast heeft het Schadefonds, om het aantal kansrijke aanvragen te verhogen, flink geïnvesteerd in de samenwerking met Slachtofferhulp Nederland door daar zogenoemde Schadefondsspecialisten op te leiden. Bij organisaties op het terrein van jeugdige slachtoffers en huiselijk geweld is nog een wereld te winnen. Als zij kunnen doorverwijzen, kunnen zij daarmee slachtoffers mogelijk weer op weg helpen. In 2016 richt het Schadefonds zich speciaal op deze doelgroep.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):