dinsdag, 15. maart 2016 - 11:14

Regionale beeldenuitwisseling ziekenhuizen Zuidoost Brabant

Regionale beeldenuitwisseling ziekenhuizen Zuidoost Brabant
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Eindhoven

De vier ziekenhuizen in de regio Zuidoost Brabant gaan online digitale medische beelden, zoals MRI-scans en röntgenfoto’s uitwisselen. Het gaat om St. Anna Zorggroep, Catharina Ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum. Daarmee komt een einde aan het arbeidsintensieve proces van branden en per post opsturen van cd’s en dvd’s.

De zorg voor patiënten wordt met deze digitale uitwisseling van alle radiologische onderzoeken sterk verbeterd. Zo hoeft een radiologisch onderzoek in een ander ziekenhuis niet meer overgedaan te worden en kan door gespecialiseerde artsen sneller en makkelijker een herbeoordeling van de beelden plaatsvinden.

Steeds vaker vindt een behandeling van een patiënt met een complexe zorgvraag in meerdere ziekenhuizen plaats. “Door de concentratie van zorg in gespecialiseerde ziekenhuizen wordt een intensiever beroep gedaan op de toegang tot en het hergebruik van elkaars informatie”, aldus Ed Rutters, voorzitter van de Raad van Bestuur St. Anna Zorggroep en voorzitter van de stuurgroep. De techniek die de vier ziekenhuizen inzetten voor het uitwisselen van de beelden is ook geschikt om in een later stadium aan te sluiten bij eventuele landelijke netwerken. Bij de ontwikkeling van het systeem waren het goed vastleggen van de patiënttoestemming en het voldoen aan wet- en regelgeving belangrijke onderwerpen.

Categorie:
Provincie: