woensdag, 16. maart 2016 - 21:22 Update: 16-03-2016 21:59

Hersenbank heeft dringend hersenen nodig van psychiatrisch patiënten

Hersenbank heeft dringend hersens nodig van psychiatrisch patiënten
Foto: fbf
Amsterdam

Er zijn in Nederland honderdduizenden mensen met een psychiatrische aandoening zaols schizofrenie, depressie of een dwangneurose. Om er achter te komen wat er nu precies in het brein van deze patiënten misgaat, is menselijk hersenweefsel nodig en daar is juist een groot tekort aan.

De Nederlandse Hersenbank is daarom tijdens de Brain Awareness Week de campagne 'Wij hebben hersens nodig' gestart. Door middel van radiospotjes, posters op op NS-stations en de speciale campagnewebsite wehebbenhersensnodig.nl doen de Nederlandse Hersenbank een oproep om registratie als hersendonor te overwegen. Dit meldt de Nederlandse Hersenbank op de website.

De hersenen van psychiatrisch patiënten worden na hun dood gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek om de behandeling te verbeteren. Nu staan er bij de hersenbank zo'n 900 psychiatrisch patiënten geregistreerd, maar deze donoren zijn vaak nog en het zal nog lang duren voor hun hersenen beschikbaar komen. Om over tien jaar genoeg materiaal te hebben moet het aantal donoren groeien tot 9000, zo schrijft Trouw. Directeur van de Hersenbank Inge Huitinga weet dat het afstaan van hersenen heel gevoelig ligt. in de krant zegt ze: 'Je brein is een heel persoonlijk orgaan, je persoonlijkheid, je gedachten en gevoelens zitten erin.' Volgens haar is 'onwetendheid' de voornamelijkste reden dat psychiatrische patiënten zich nog niet hebben geregistreerd. 'Veel mensen niet dat er hersenbank bestaat en dat ze een apart codicil moeten invullen.'