donderdag, 24. maart 2016 - 11:46

Brancheorganisatie klinieken aan de slag met verbeterpunten IGZ

Brancheorganisatie klinieken aan de slag met verbeterpunten IGZ
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Leidschendam

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een rapport uitgebracht over het toezicht op klinieken in 2014.

Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), de brancheorganisatie voor zelfstandige klinieken in Nederland neemt de uitdaging van IGZ aan om samen de schouders eronder te zetten om de kwaliteit binnen klinieken verder te borgen, zo heeft ZKN laten weten.

Verbetermaatregelen 

Op basis van een risicoselectie uit 319 klinieken heeft IGZ in 2014 13 bezoeken afgelegd in het kader van regulier toezicht en 21 bezoeken in het kader van Toezicht Operatief Proces. IGZ geeft aan dat alle klinieken die in het kader van toezicht op operaties zijn bezocht, nu aan de voorwaarden voldoen. Bij klinieken die bezocht zijn in het kader van regulier toezicht, zijn verbetermaatregelen meegegeven, die klinieken adequaat hebben opgepakt. 

'Samen de schouders eronder'

ZKN neemt de uitdaging van IGZ aan om samen de schouders eronder te zetten om de kwaliteit binnen klinieken verder te borgen. IGZ erkent de stappen die zijn gezet met het ZKN-keurmerk. Klinieken aangesloten bij ZKN zijn continu bezig met het verbeteren van de zorg. 

Paulette Timmerman, directeur van ZKN: “IGZ constateert dat klinieken een belangrijke en fundamentele positie hebben verworven in de gezondheidszorg. Patiënten weten de klinieken te vinden en hebben vertrouwen in de geboden kwaliteit. IGZ constateert dat de klinieken het goed doen, maar noemt ook een aantal verbeterpunten en roept de klinieken op om risico’s nog beter in beeld te brengen. Het is belangrijk dat in zelfstandige klinieken zorg van de hoogste kwaliteit wordt geleverd. ZKN en haar leden hebben dan ook van harte meegewerkt aan de onderzoeken van IGZ en zijn voortvarend aan de slag gegaan met de verbeterpunten. Wij nemen de aanbevelingen van IGZ aan ZKN ter harte en onderzoeken hoe wij deze structureel kunnen opnemen in het ZKN-keurmerk.”

Kwaliteit bovenaan de agenda

ZKN informeert klinieken actief over relevante veranderingen op het gebied van de wet- en regelgeving. Ook wordt het ZKN-keurmerk jaarlijks aangescherpt. ZKN organiseert voor haar leden cursussen, o.a. op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Alle ZKN-keurmerk klinieken worden jaarlijks door de onafhankelijke certificeringsinstanties Kiwa of Lloyd’s gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid.

Categorie:
Provincie: