dinsdag, 29. maart 2016 - 21:07 Update: 30-03-2016 10:33

'Oprichter Tribeca Festival, Robert de Niro, trekt anti-vaccinatiefilm toch weer in'

'Robert de Niro trekt anti-vaccinatiefilm weer in'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De film 'Vaxxed: From Cover Up to Catastrophe' gemaakt door Andrew Wakefield was geselecteerd voor de 15e editie van het prestigieuze Tribeca Film Festival in New York, zo laat het Tribeca Filmfestival weten. Het festival wordt gezien als een kwaliteitsfestival voor de Oscars.

Acteur Robert de Niro is een van de oprichters van het festival. In een verklaring zegt hij dat hij  achter de film staat, maar laat tevens uitdrukkelijk weten niet tegen vaccinaties te zijn. In de film wordt namelijk een link gelegd tussen vaccinaties en autisme. Omdat De Niro zelf een kind heeft met autisme, wil hij graag dat alle mogelijke oorzaken van autisme onderzocht worden. Dat zegt hij ook in de trailer van de film. Over de reden van De Niro om de film alsnog terug te trekken, zegt De Niro: 'Mijn bedoeling was een onderwerp ter discussie te brengen over een erg persoonlijk onderwerp voor mij en mijn familie. Na overleg met het team van het filmfestival en andere betrokkenen geloven wij nu niet dat de documentaire bijdraagt aan de discussie die ik voor ogen had.' Dit meldt ninefornews.nl.

De man achter der film is Andrew Wakefielld, een Britse maag-darm en leverarts die in 1998 een studie in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet publiceerde waarin hij suggereerde dat er mogelijk een verband bestaat tussen de BMR-vaccinatie en autisme. Na 12 jaar, in 2010 trok The Lancet het artikel ineens terug. Daarna verloor Wakefield zijn artsentitel.

De gemaakte film is omstreden en in de afgelopen dagen is er heel wat onrust ontstaan over de film, zo meldt de site ninefornews.nl  Over de censuur op de film zijn de makers ,Andrew Wakefield en Del Bigtree zeer ontstemd. Ze hbben sterke vermoedens dat De Niro onder druk gezet is door de Sloan Foundatin in New York. Dat is een non-profitorganistatie die flink investeert in vaccins. Volgens de Zen Gardner site zou de Sloan Foundation veel aandelen hebben bij het grote farmaconcern Merck.

Link naar de trailer van de film: https://www.youtube.com/watch?v=EdCU2DfMBpU

Categorie: