dinsdag, 5. april 2016 - 8:47

Ruim driekwart Nederlanders weet niets van asbestverbod op daken

Asbestdaken verboden in 2024
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

77% van de Nederlanders weet niet dat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn. Wanneer ze horen dat er een verbod op asbestdaken komt, staan de meesten (81 procent) positief tegenover dit verbod. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

Ondanks deze positieve houding zegt het overgrote deel, 70 procent van de mensen die zeker weten dat zij asbest op hun dak hebben, voorlopig geen actie te ondernemen. In 2024 moeten volgens de wet alle asbestdaken verwijderd zijn. Het gaat om dakbedekking waarin asbest verwerkt is, zoals golfplaten op een schuur, en die aan de buitenlucht blootgesteld is. Een asbestdak herkennen is lastig, blijkt uit het onderzoek. Weinig Nederlanders (16%) denken dat zij asbest kunnen herkennen. Goede voorlichting over wat asbest is en hoe je het herkent is daarom essentieel.

Zelf verwijderen maakt buurman ongerust

Sinds dit jaar bestaat er een subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken van 35 m2 of groter. Subsidie voor het verwijderen van een asbestdak is voor een derde van de Nederlanders reden om actie te ondernemen. Andere belangrijke redenen om het dak te (laten) verwijderen zijn de eigen gezondheid (39%) en omdat het in de toekomst uiteindelijk toch moet (35%). De meeste asbesthoudende materialen met een oppervlakte tot 35 m2 mag je zelf verwijderen. Al maakt dit de buren in de meeste gevallen wel ongerust. Als je goedkeuring van de gemeente hebt en het volgens de regels verwijdert en verpakt, is zelf verwijderen toegestaan en veilig. Boven de 35 m2 is het sowieso nodig een deskundig bedrijf in te schakelen.

Herkennen van asbest

Producten met asbest hebben een vezelige structuur. Bij producten waar de vezels vastzitten in een ander materiaal zoals cement is dat vaak moeilijk te zien. Producten en materialen met veelgebruikt wit asbest hebben een witte tot lichtgrijze kleur. Verder zegt de leeftijd van het materiaal iets over of er asbest in een woning kan zitten of niet. Het gebruik van asbest werd in 1993 verboden; daarom kunnen woningen die gebouwd zijn in 1994 of later geen asbest bevatten. Toch weet 28 procent van de Nederlanders die in een dergelijke ‘nieuwere’ woning wonen niet dat zij geen asbestdak kunnen hebben.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):