dinsdag, 5. april 2016 - 10:44

'Hoge kosten van nieuwe geneesmiddelen moeten en kunnen omlaag'

Hoge kosten van nieuwe geneesmiddelen moeten en kunnen omlaag
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Er zit geen rationale achter de hoge prijs van nieuwe, specialistische geneesmiddelen. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in haar audiovisuele themajournaal over dure geneesmiddelen. In het journaal laten verschillende experts hun licht schijnen over het ontbreken van logica achter die hoge prijzen en hoe de kosten zijn te beteugelen.

Met het themajournaal wil het IVM een eigen geluid laten horen in het debat over dure geneesmiddelen. Niet in de laatste plaats om bij artsen en apothekers het belang te onderstrepen om kritisch na te blijven denken bij het voorschrijven van (nieuwe) geneesmiddelen, zich uit te spreken over het huidige systeem en natuurlijk ook het gepast gebruik van medicijnen te (blijven) bevorderen.

Het debat over nieuwe, specialistische geneesmiddelen is in volle gang. Er komen steeds meer nieuwe middelen op de markt die een vermogen kosten. Een nog groter aantal zit in de pijplijn. De kosten hiervan zijn de afgelopen vier jaar al met 70% gestegen. De vraag is of de patiënt nog verzekerd kan blijven van toegang tot die middelen. Het huidige systeem kraakt in zijn voegen, zeggen verschillende experts. Tijd om na te denken over een nieuw, toekomstbestendig systeem.

Minister Schippers zet inmiddels vol in op het betaalbaar houden van nieuwe geneesmiddelen. In haar geneesmiddelbrief noemt zij een aantal maatregelen, bijvoorbeeld het scherp onderhandelen met de fabrikanten en het stimuleren van onafhankelijk onderzoek. Op de wat langere termijn wil zij de discussie over de patentwetgeving openen. Die staat nu de concurrentie in de weg. Het IVM gaat in het journaal nog een stap verder dan de voornemens van de minister.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):