donderdag, 14. april 2016 - 19:14 Update: 14-04-2016 19:27

Van Rijn laat IZG en NZa en het CIBG onderzoek doen bij Alliade

Van Rijn laat IZG en NZa en het CIBG onderzoek doen bij Alliade
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het CIBG doen elk een eigen, onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij Zorggroep Alliade. Het CIBG is een uitvoeringsorganisatie van het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Dit heeft staatssecretaris Van Rijn donderdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten in antwoord op kamervragen. 

'De door Alliade zelf ingestelde onderzoekscommissie zal ook onafhankelijk van Alliade zijn werk zal doen', aldus van Rijn. Dit krijgt onder andere zijn beslag door de samenstelling van de commissie. Van Rijn zal zelf ook zeker stellen dat de onderzoekscommissie onafhankelijk van Alliade kan en zal opereren. 

Dat gaat van Rijn onder andere doen door zelf de onderzoeksopdracht te beoordelen en er op toe te zien dat expliciet in de opdracht wordt geborgd dat het onderzoek onafhankelijk zal verlopen. IGZ en de NZa zullen, naast het doen van eigen onderzoek, ook deze opdracht aan de onderzoekscommissie bezien.

'Opdrachten aan eigen bedrijven'

Zorggroep Alliade kwam in opspraak na onderzoek onderzoek van RTL Nieuws waaruit zou blijken dat twee directeuren van Alliade namens de zorginstelling voor grote bedragen opdrachten aan bedrijven hebben gegeven waarvan ze zelf eigenaar zijn. Volgen RTL zouden op deze manier jaarlijks tonnen aan omzet naar de aanbestede bedrijven vloeien.

Categorie:
Provincie: