vrijdag, 15. april 2016 - 11:07 Update: 18-04-2016 18:05

'Huidcorrectie standaard vergoeden na maagverkleining'

'Huidcorrectie na maagverkleining moet vergoed worden'
Foto: SXC
Amsterdam

Mensen waarbij de maag verkleind is en hierdoor flink zijn afgevallen, moeten volgens de medisch specialisten een operatie ondergaan die vergoed wordt door de zorgverzekeraar om het overtollige huid weg te halen.

Jaarlijks worden er rond de 10.000 maagverkleiningen uitgevoerd. Volgens het AD wil 80 procent van de patiënten hierna plastische chirurgie om overtollige huid weg te halen. Slechts een op de vijf van deze mensen krijgt de operatie vergoed. De Nederlandse Obesitas Vereniging en de specialisten vinden dat de minister van VWS voor ruimere regels moet zorgen.

Momenteel beoordelen verzekeraars alleen op basis van foto’s of er sprake is van ernstige verminking. De duizenden patiënten die de operatie niet vergoed krijgen kampen vaak met smetplekken, huidinfectie en psychische klachten.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie noemt de huidige criteria van de zorgverzekeraar onvolledig en niet transparant. De vereniging heeft samen met psychologen, diëtisten, artsen, verpleegkundigen en patiënten een nieuwe richtlijn opgesteld

Zorgverzekeraars zeggen open te staan voor soepelere regels en ook de minister gaf eerder al aan dat de hersteloperatie vergoed moet worden vanuit de basisverzekering, zolang er een medische noodzaak is en niet een cosmetische. 

Categorie:
Provincie: