maandag, 18. april 2016 - 15:46 Update: 18-04-2016 17:58

Hardlopers worden getriggerd door zendertjes in Oosterpark

Hardlopers worden getriggerd door zendertjes in Oosterpark
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Beginnende hardlopers kunnen vanaf vandaag via een speciale app hun loopprestaties zien en zien hoeveel zij bewegen door zogenaamde beacons, speciale zendertjes, die als eerste in het Oosterpark en op het Marineterrein zijn opgehangen. Dit meldt de Hogeschool van Amsterdam (HvA) maandagmiddag.

De kleine zendertjes zijn opgehangen in lantaarnpalen. De sporters downloaden de app, die in verbinding staat met de beacons. Vandaag vindt de aftrap plaats van dit project in het Oosterpark.

Het experiment met de beacons maakt deel uit van het onderzoek Bewegen in Amsterdam met Beacons (BAMBEA) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Inholland en de Gemeente Amsterdam in samenwerking met de bedrijven Info.nl en Glimworm.  

De partners onderzoeken of sensoren en apps stadsbewoners meer kunnen laten bewegen in de openbare ruimte. De beginnende sporters krijgen feedback via een app die reageert op de beacons. Beacons zijn kleine zendertjes die met mobiele apparaten communiceren via een Bluetooth-verbinding. 

De beacons communiceren in dit project alleen met telefoons waarop de app is geïnstalleerd. De app registreert met behulp van de beacons onder andere de afstand, de duur en de snelheid waarmee iemand beweegt.

Bewegen in je pauze

Doelgroep van dit onderzoeksproject zijn de bewoners van Amsterdam-Oost die niet frequent bewegen. Lector Kracht van Sport Marije Baart de la Faille – Deutekom van de Hogeschool van Amsterdam en Inholland leidt het onderzoek. 

‘We willen onderzoeken of we juist mensen die niet zo vaak sporten kunnen stimuleren en ondersteunen om de beweegnorm van 30 minuten per dag te halen’, aldus de lector. ‘Ons doel is niet dat mensen ineens fanatiek gaan sporten; het gaat juist om duurzame verandering in hun beweegpatroon; denk aan bijvoorbeeld elke dag een half uurtje in de lunchpauze bewegen in het park.’

Interactief park

Om deze groep aan te spreken is de nieuwe app BAMBEA ontwikkeld, die als enige beweegapp gekoppeld is aan beacons in de openbare ruimte. Via de beacons geeft de app de gebruiker op gerichte momenten feedback. 

Zo geeft de app aan wanneer je een beweegdoel hebt bereikt, of je vooruit bent gegaan, en wanneer je op een geschikte plek bent om een warming up of strekoefeningen te doen. Het onderzoek naar de technologie wordt uitgevoerd door studenten onder leiding van HvA-onderzoeker Joey van der Bie vanuit het HvA-lectoraat Digital Life van lector Ben Kröse.

De app BAMBEA onderscheidt zich daarnaast van bestaande loopapps, omdat deze als enige beweegapp gebaseerd is op wetenschappelijke theorieën over motivatie en gedragsverandering. Apps zoals Runkeeper en Strava zijn alleen gericht op prestatie. 

Gepersonaliseerde feedback

De nieuwe app geeft niet alleen feedback over prestatie, maar ook sociale steun, en het idee dat je het kunt. De app leunt op de theorie dat iemand een aantal fasen doorloopt van inactief gedrag naar bewegingsgedrag. De app BAMBEA analyseert in welke fase de deelnemers zitten. De deelnemers krijgen vervolgens de feedback die bij hun fase aansluit.

Categorie:
Provincie: