dinsdag, 19. april 2016 - 11:07 Update: 20-04-2016 10:21

Plekken op menselijk genoom verklaren verschillen in geluksgevoel

Onderzoekers VU vinden drie genetische varianten voor geluk
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Voor het eerst zijn er plekken op het menselijke genoom gevonden die de verschillen in geluksgevoel tussen mensen kunnen verklaren.

Dit blijkt uit internationaal grootschalig onderzoek van hoogleraren van de Vrije Universiteit Amsterdam, Meike Bartels (Genetics and Wellbeing) en Philipp Koellinger (Genoeconomis) onder ruim 298 duizend mensen. 

De onderzoekers vonden drie genetische varianten voor geluk, twee varianten die verschillen in depressieve symptomen verklaren en elf locaties op het humane genoom die verschillen in neuroticisme kunnen verklaren. De genetische varianten voor geluk komen vooral tot uiting in het centrale zenuwstelsel en het bijnier- en alvleeskliersysteem. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics.

Genetische invloeden op geluk

Eerder familie- en tweelingonderzoek, onder andere met gegevens van het Nederlands Tweelingen Register, heeft aangetoond dat individuele verschillen in geluk en welbevinden gedeeltelijk kunnen worden toegeschreven aan genetische verschillen tussen mensen. Geluk en welvinden krijgt steeds meer aandacht binnen verschillende onderzoek-disciplines. Vooral vanwege de toenemende bevestiging dat welbevinden gerelateerd is aan mentale en fysieke gezondheid speelt welbevinden een steeds grotere rol in het uitstippelen van beleid.

VU-hoogleraar Meike Bartels: “Deze studie is een mijlpaal en een nieuw begin. Een mijlpaal omdat we nu werkelijk kunnen spreken over genetische invloeden op geluk, en een begin vanwege het feit dat het tot nu toe om drie varianten gaat die nog maar een klein beetje van de verschillen tussen mensen verklaren. We verwachten dat er vele varianten zijn die een rol zullen spelen”. Ook kunnen we door het vinden van deze varianten het samenspel met de omgeving beter bestuderen, want de omgeving speelt ook zeker een rol bij verschillen in geluksgevoel”.

Vervolgonderzoek nu mogelijk

De resultaten zijn tot stand gekomen in een samenwerkingsproject van het Social Science Genetic Association Consortium en zijn beschikbaar voor vervolgonderzoek. Hierdoor ontstaat een steeds beter beeld van oorzaken van verschillen in geluk. Bartels: “Ook de genetische overlap die we vinden met depressieve symptomen is een doorbraak. Dit geeft namelijk aan dat onderzoek naar geluk ook nieuwe inzichten kan geven in de oorzaken van een van de grootste medische problemen van dit moment en de toekomst: depressie”. Het onderzoek onder leiding van Bartels en Koellinger is de grootste studie naar genetische varianten voor geluk die succesvol is afgerond dankzij de medewerking van 181 onderzoekers van 145 wetenschappelijke instituten, waaronder medische centra in Rotterdam, Groningen, Leiden en Utrecht en de universiteiten in Rotterdam en Groningen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):