vrijdag, 29. april 2016 - 13:24 Update: 02-05-2016 19:21

Afwijkend DNA oorzaak voor gezicht van twee jaar ouder

Afwijkingen in gen verantwoordelijk hoe oud of jong je eruit ziet
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

Onderzoekers hebben ontdekt dat hoe oud of jong iemand eruitziet voor zijn leeftijd gerelateerd kan worden aan afwijkingen in een gen. Dit meldt het Erasmus MC in Rotterdam vrijdag.

Studie veroudering

Wetenschappers van het Erasmus MC, Unilever en LUMC werkten samen in een studie naar veroudering. Dit gebeurde onder leiding van prof. Manfred Kayser, hoogleraar forensische moleculaire biologie bij het Erasmus MC, en dr. David Gunn, wetenschapper bij Unilever. 

Portretfoto's

De onderzoekers hebben bepaald hoe oud 2.700 deelnemers aan ERGO er op digitale portretfoto's uitzagen. Vervolgens zijn de bevindingen gekoppeld aan ruim 8 miljoen DNA-variaties van de deelnemers, om te zien of de waargenomen leeftijd kon worden gerelateerd aan afwijkingen in het DNA.

Rimpels

De wetenschappers vonden dat mensen met een bepaalde vorm van het gen MC1R - ook gerelateerd aan pigmentatie, vatbaarheid voor huidkanker en DNA-schadereparatie - er tot twee jaar ouder uitzien dan mensen met een andere vorm van dat gen. De relatie van MC1R met de waargenomen leeftijd blijkt onafhankelijk van de chronologische leeftijd, het geslacht, huidskleur, rimpels of UV-blootstelling. 

Goede weg

Kayser: 'De ontdekking van dit eerste gen is van belang, omdat we hiermee weten dat we op de goede weg zijn. We weten dat er nog meer genen moeten zijn die hierbij een rol spelen en dat het mogelijk is om die te vinden.'

Geheimen

Gunn: 'Het onderzoek is ontzettend spannend en zorgt dat we begrijpen waarom sommige mensen er langer jonger uit blijven zien. Met het ontrafelen van de geheimen, waardoor sommige mensen er jong uitzien voor hun leeftijd, kunnen we innovatieve manieren zoeken om iedereen er langer jonger uit te laten zien in de toekomst.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):