zondag, 8. mei 2016 - 10:24 Update: 10-05-2016 18:59

'Biertje vanaf 16 jaar moet kunnen vindt groot deel ouders'

Drankleeftijd kan volgens 40 procent ouders wel weer terug naar 16 jaar
Foto: Archief EHF
Hilversum

De leeftijd waarop jongeren nu aan de alcohol mogen ligt nu op 18 jaar, maar ruim 40 procent van de ouders vindt de leeftijdgrens voor bier en wijn best weer terug kan 16 jaar.

Dit blijkt uit onderzoek van DVJ Insight onder 1000 mensen in opdracht van RTL Nieuws. DVJ Insight stelde aan zo'n 1000 ouders met kinderen in de leeftijd van 14 tot 17 jaar wat ze van de maatregel vinden. Bijna 30 procent vindt de leeftijdsgrens best weer terug kan naar 16 jaar. Als het alcoholgebruik beperkt blijft tot bier, wijn en mixdrankjes met minder dan 5 procent alcohol vindt zelfs 40 procent van de ouders dat de leeftijdsgrens weer terug kan naar 16 jaar.

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van de jongeren thuis niet mag drinken tussen 14 en 17 jaar. 87 procent van de ouders vindt dat 14-jarigen niet mogen drinken en voor 71 procent van de ouders geldt dat ook voor 15-jarigen. Van 51 procent van de ouders mogen 16-jarigen geen alcohol drinken. En bij 67 procent van de ouders mogen ook 17-jarigen nog niet aan de alcohol.

Wim van dalen van het Nederlands instituut voor alcoholbeleid STAP vindt de cijfers positief. Tegen RTL Nieuws zegt hij; 'Je ziet dat 60 procent van de jongeren thuis niet drinkt en een nog groter deel niet op feestjes. Dat betekent dat het in veel gezinnen niet meer zo gewoon is dat er door pubers gedronken wordt.'

Ouders vinden het nog wel moeilijk om grenzen te stellen voor wat betreft het alcoholgebruik van hun kinderen. In een kwart van de gezinnen levert het wel of niet mogen drinken van alcohol irritaties of ruzies op.  Ook vinden ouders het lastig als er bij vrienden van hun kinderen andere regels gelden dan de regels die zij hebben.

Categorie:
Provincie: