maandag, 9. mei 2016 - 9:04 Update: 12-05-2016 13:57

'Helft minder vrouwen bevallen in ziekenhuis vanwege complicatie'

'Minder vrouwen tijdens bevalling naar ziekenhuis'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Uit een analyse die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte op verzoek van dagblad Trouw blijkt dat het aantal vrouwen dat als gevolg van een complicatie tijdens de bevalling onbedoeld in het ziekenhuis belandt, de afgelopen vijf jaar flink is afgenomen.

In plaats van 16.000 vrouwen die halsoverkop naar het ziekenhuis moeten tijdens de bevalling zijn het er nu zo'n 7800. Gemiddeld zijn er zo'n 175.000 bevallingen per jaar. Het gaat om de periode tussen 2010-2015. Het CBS kwam tot deze conclusie doordat het de antwoorden onderzocht op de jaarlijkse Gezondheidsenquête. Dit schrijft Trouw maandag.

In dezelfde periode (2010-2015) is het aantal thuisbevallingen gedaald met 30 procent. De krant schrijft dat de informatie des te interessanter is, omdat gyneacologen en verloskundigen lijnrecht tegenover elkaar staan bij het opstellen van een nieuwe richtlijn over de geboortezorg. Zo willen gyneacologen alle vrouwen zien, om de risico's te kunnen inschatten, maar verloskundigen vinden dat niet nodig.  Maar nu al jaren het aantal thuisbevallingen daalt en het aantal vrouwen dat tijdens de bevalling halsoverkop toch naar het ziekenhuis moet, nog veel sneller daalt, geeft dat toch te denken.

Guid Oei, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Gynaecologen (NVOG), is blij met deze cijfers. Nederland had in 2010 een babysterfte van 9 op 1000 en dat is niet goed. De cijfers van het CBS zijn van na 2010. Daarom heeft Oei 'goede hoop dat het met de Nederlandse geboortezorg de goede kant op gaat', zo laat hij aan de krant weten.

Categorie: