donderdag, 19. mei 2016 - 11:05 Update: 20-05-2016 17:44

Waarschuwing artsen om hormoonverstorende stoffen in hulpmiddelen ziekenhuizen

Waarschuwing voor hormoonverstorende stoffen in ziekenhuizen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

Ziekenhuizen zouden geen infusen, beademingsslangen en maagsondes meer moeten gebruiken die Bisfenol A, weekmakers en andere hormoonverstorende stoffen bevatten. Deze stoffen bedreigen de gezondheid.

Er is toenemend bewijs dat bisfenol A, weekmakers en andere hormoonverstorende stoffen de gezondheid bedreigen. Deze stoffen worden onder meer gebruikt in medische hulpmiddelen zoals infusen. In een artikel dat vandaag in Medisch Contact verschijnt, roept Annelies den Boer van Wemos samen haar mede-auteurs artsen op om actief op te treden voor veilige medische hulpmiddelen. 

Hormoonverstorende stoffen bedreigen de volksgezondheid en brengen torenhoge kosten met zich mee. Er gebeurt in Nederland nog te weinig om blootstelling aan deze schadelijke stoffen tegen te gaan. Daarom zijn maatregelen van de overheid en de medische beroepsgroep nodig. 

Tot voor kort bleef actie van de Nederlandse overheid uit, maar hierin lijkt nu verandering te komen. In een rapport dat het RIVM in maart dit jaar publiceerde, wordt duidelijk dat blootstelling aan bisfenol A (BPA) een risico vormt voor het hormoonsysteem en het zich ontwikkelende immuunsysteem. Minister Schippers heeft daarop maatregelen aangekondigd om blootstelling aan BPA terug te dringen vooral voor (ongeboren) baby's, jonge kinderen en adolescenten. 

De auteurs juichen deze ontwikkelingen toe, maar merken tegelijk op dat meer actie vereist is. De overheid moet ook maatregelen nemen om blootstelling aan andere hormoonverstorende stoffen tegen te gaan, door toepassing van deze stoffen in medische hulpmiddelen, kinderspeelgoed en verpakkingsmaterialen te verbieden en meer te investeren in wetenschappelijk onderzoek naar veilige alternatieven. 

Categorie:
Provincie: