donderdag, 19. mei 2016 - 22:21 Update: 21-05-2016 14:40

IGZ: Ziekenhuizen moeten meer doen om infecties bij patiënten te voorkomen

Ziekenhuizen doen nog te weinig om infecties te voorkomen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

Na een onderzoek in 25 ziekenhuizen komt de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) tot de conclusie dat veel ziekenhuizen in Nederland nog te weinig doen om infecties bij patiënten te voorkomen. Dit melden verschillende media donderdag.

In meer dan de helft van alle ziekenhuizen wordt er bij opname niet gekeken of de patiënt mogelijk besmet is met een resistente bacterie. Zo'n bacterie is niet goed te behandelen met antibiotica. Wereldwijd zijn er steeds meer bacteriën resistent voor antibiotica. Verspreiding van die moeilijk te bestrijden bacteriën kan tegen worden gegaan door goede hygiëne. Maar volgens de inspectie moet meer dan de helft van de ziekenhuizen beter schoonmaken en ontsmetten.Verder stelde de IGZ vast dat medewerkers niet in alle ziekenhuizen goed genoeg weten hoe de isolatiekamers werken en zijn de isolatiekamers technisch ook niet altijd in orde.

Volgens de inspectie is de persoonlijke hygiëne van ziekenhuismedewerkers wel verbeterd ten aanzien van 2013 toen de IGZ ook al onderzoek deed naar het voorkomen van infecties. Zo draagt steeds meer personeel werkkleding. Maar vaak worden daarbij dan weer niet-steriele handschoenen gebruikt.

Categorie:
Provincie: